Gluhi telefoni
61

Sramotan odnos Kantonalnog suda u Sarajevu: Procedure važnije od informisanja javnosti

V. K.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je zakazano ročište na kojem bi se trebao odrediti pritvor za osumnjičene za ubistvo na Pofalićima. Ipak, umjesto da javnost o ovom slučaju bude pravovremeno informisana, sud je odlučio staviti procedure iznad javnog interesa.
Prema najavi iz Kantonalnog suda u Sarajevu, ročište u predmetu protiv Gorana Ravlića, njegove majke Ledžibe te pomagača Latifa Jašarevića zakazan je za 17 sati, a kao što je to obično slučaj sa ročištima, ona su otvorena za javnost - kako za građane tako i za predstavnike medija.

Međutim, uzevši u obzir specifičnost termina te da je ročište zakazano u nedjelju, iz Kantonalnog suda u Sarajevu pokazali su izuzetno neprofesionalan odnos prema medijima koji su željeli prisustvovati ročištu.

Iako je uobičajena procedura u smislu najava i svega što ide uz to ispoštovana, Kantonalni sud u Sarajevu medijima nije dozvolio praćenje ovog ročišta, a kao razlozi su navedeni redom - da predsjednik suda mora odobriti dolazak na suđenja, uprkos činjenici da je u sudu prisutan i dežurni sudija.

Također, Kantonalni sud u Sarajevu, tačnije sudska policija problematizirala je i sam pregled novinara koji su trebali prisustvovati suđenju tvrdeći kako ih niko ne može pregledati prilikom ulaska na suđenje jer je nedjelja.

Uprkos činjenici da je sigurnosna situacija u Sarajevu daleko od zadovoljavajuće te da su građani zabrinuti zbog sve češćih svirepih ubistava te da ih samim tim dodatno interesuju dešavanja u samom sudu, Kantonalni sud odlučio je ove nedjelje staviti procedure iznad interesa javnosti te je onemogućio građanima mogućnost dodatnog informisanja o ovom slučaju koji je svakako uznemirio građane glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je pritvor Kantonalnom sudu u Sarajevu za troje osumnjičenih za ubistvo Nermine Ravlić (38) na Pofalićima, potvrđeno je za Klix.ba.

Kako je za Klix.ba saopćila glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić, Goranu Ravliću i njegovoj majci Ledžibi direktno se na teret stavlja djelo ubistva na okrutan način.

S druge strane, njihovom pomagaču Latifu Jašareviću na teret se stavlja krivično djelo "Neprijavljivanje krivičnog djela i pomoć nakon izvršenog krivičnog djela".