Nastavak rasprave
280

Srbijanski ministar prozvao Heleza i poručio mu da je politički nezreo: "Smeta mu naša liderska pozicija"

V. K.
Siniša Mali i Zukan Helez
Siniša Mali i Zukan Helez
Ministar finansija Srbije Siniša Mali prozvao je ministra odbrane BiH Zukana Heleza te je poručio kako njegove izjave imaju ratoboran karakter i da stvaraju loš prizvuk u regiji.

Mali je također naglasio kako Helezu smeta liderska pozicija Srbije u privrednom rastu.

On je naveo da je Srbija u prvom kvartalu imala najveći rast u Evropi od 4,7 posto BDP-a, kao i da je lider u privlačenju stranih direktnih investicija sa 4,5 milijarde eura u 2023. godini, dok je BiH, kako tvrdi Mali, u istom periodu privukla 873,5 miliona eura.

"Dakle, imamo pet puta više stranih direktnih investicija samo u 2023. godini u odnosu na BiH", naveo je Mali i dodao da je stopa nezaposlenosti u Srbiji u prošloj godini iznosila 9,4 posto, a u BiH 13,2 posto.

Mali je naveo da je prosječna zarada u Srbiji u periodu januar-mart ove godine iznosila 816 eura, a u BiH 130 eura manje, odnosno 685 eura.

"Posmatrano samo za Federaciju BiH, prosječna penzija je u periodu januar-april iznosila 314,7 eura, dok je u Srbiji bila 390,3 eura. Istovremeno minimalna zarada u Federaciji BiH je 309,5 eura, a u Srbiji je prešla 400 eura", napisao je Mali na Facebooku.

Također, poručio je Helezu kako je politički nezreo

"Ako vam srpski politički lideri nisu po volji, bar poštujte građane Srbije i ne ponašajte se politički nezrelo i nedoraslo funkciji. To je minimum napora koji je potreban za mir svih, a vaš maksimum tenzija koji pružate", poručio je Mali.

Podsjetimo, Helez se osvrnuo na izjave Aleksandra Vučića o Srebrenici te je rekao kako na taj način rukovodstvo Srbije katastrofalnu ekonomsku situaciju želi zamaskirati temama koje se tiču rata.

"Vlastima u Srbiji je mnogo lakše krivicu za katastrofalno ekonomsko stanje u toj državi prebaciti na druge, nego preuzeti odgovornosti. Prolazio sam nedavno kroz južni dio Srbije te se šokirao stanjem u kojem se nalazi ovaj dio susjedne nam Srbije. Na cesti sam vidio autobus, kakav sam zadnji put vidio na filmu 'Ko to tamo peva'. Nije muzejski primjerak, nego autobus koji vozi redovnu liniju prijevoza putnika. Preko 100.000 penzionera u Srbiji ima mjesečnu penziju oko 150 eura. Za svoju mjesečnu penziju, penzioner iz Beograda ne može doći u Sarajevo ni na jednodnevni izlet. Za ovakvo stanje u Srbiji nije i ne može biti odgovorno Sarajevo, nego kriminalna, nacionalizmom zadojena vlast u Srbiji", poručio je Helez.