Trostruka prevara
1.3k

Srđan Mandić: Pad aktuelne vlade u Sarajevu spas je za GRAS

N. V.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Povodom novog pogoršanja usluga GRAS-a i najave kolapsa tog preduzeća oglasio se Srđan Mandić, bivši ministar komunalne privrede u Vladi "Šestorke".

"Stanje u GRAS-u, kao ključnoj poluzi javnog prevoza, loše je zbog višedecenijske nebrige vlasnika, tj. niza kantonalnih vlada koje je predvodila SDA", kazao je Mandić.

GRAS je trostruka prevara, poručuje.

"Prevareni su građani, jer nemaju javni prijevoz kakav zaslužuju. Prevareni su radnici, jer im nisu uplaćeni doprinosi. Prevarena je i država, jer nisu uplaćeni porezi", ustvrdio je on.

On je izjavio da je Vlada u kojoj je i on bio ministar isplatila tri zaostale plate radnicima, a da su urađene i druge stvari.

"Napravili smo plan restrukturiranja, koji podrazumijeva minimalno 300 sporazumnih otpremnina, ali istovremeno i pripremila projekte za nabavku 25 novih trolejbusa, vraćanja trolejbuske mreže do Vogošće. Nabavili smo devet kombija nakon tri godine neuspješnih pokušaja naših prethodnika. Bili smo opredijeljeni da vratimo dug prema radnicima i državi, ali i da pružimo kvalitetnu uslugu prijevoza", riječi su bivšeg ministra komunalne privrede u KS.

Dodaje i da "ne smijemo zaboraviti da se ovdje ne radi samo o javnom prevozu", nego da je ulaganje u javni prevoz istovremeno i ulaganje u čist zrak.

"Insistiramo na restrukturiranju GRAS-a, ali i na ubrzanoj nabavci novih trolejbusa i tramvaja. To ćemo uskoro i provesti. Ovoj Vladi KS, koja je nastavila s guranjem GRAS-a u propast, bliži se kraj. GRAS će biti spašen“, zaključio je Mandić.