Zakon je jasan
104

Šta će biti sa Ibrom Berilom: Pritvor ne sprečava kandidate da učestvuju na izborima

F. H.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
U akciji "Incitatus" uhapšen je načelnik općine Trnovo Ibro Berilo, a nakon toga je kantonalni sud Berilu odredio jednomjesečni pritvor. Ipak to, zakonski, ne sprečava Berila da ostane na poziciji načelnika i čak bude ponovno izabran.
Tužilaštvo Kantona Sarajevo je osumnjičilo Berila da je sa općinskim saradnicima mijenjao regulacione planove u korist investitora da bi gradili objekte na Bjelašnici, na državnom zemljištu koje je pod privremenom zabranom raspolaganja, a zauzvrat primao poklone zloupotrebljavajući položaj.

Prema tvrdnjama Tužilaštva Kantona Sarajevo do sada otkrivena šteta državi čak iznosi tri miliona KM.

U ponedjeljak su u Službenom glasniku objavljene ovjerene liste kandidata za Lokalne izbore 2024. godine, a na njima se nalazi i ime osumnjičenog Ibre Berila kao kandidata za načelnika Trnova. Berilo je načelnik Trnova još od 2008. godine bez prekida, dok je prvi put na ovu poziciju izabran 2002. godine.

Dakle, Ibro Berilo bi i pored toga što se nalazi u pritvoru, a Sud će donositi odluku o eventualnom produženju pritvora, mogao biti izabran za načelnika. Paradoksalno, Berilo bi mogao iz pritvora rukovoditi općinom ukoliko bude ponovo izabran.

Što se tiče Izbornog zakona, u članu 1.10 se navodi da će osoba ostati bez mandata tek ako je pravomoćno osuđena na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci i duže.

"Uvjeti za ovjeru neovisnih kandidata ili kandidata na kandidatskim listama propisani su člankom 4.2 Izbornog zakona BiH. Pritvor ili podignuta optužnica za počinjeno kazneno djelo nisu prepreka za učešće na izborima. Izborni zakon BiH ne omogućuje kandidituru jedino osobama koje su osuđene za ratne zločine, ozbiljne povrede humanitarnog prava, zločin genocida i zločine protiv čovječnosti kako je to propisano članovima 1.6, 1.7, 1.7a i 1.7b Izbornog zakona BiH", kazali su iz CIK-a na upit Klix.ba.

Berilo je uživao veliku podršku građana Trnova, na izborima 2020. godine dobio je čak 83,08 posto glasova, a nakon hapšenja mu je podršku pružilo čak šest boračkih udruženja sa područja Trnova.

Nakon hapšenja Berila nisu se oglasili iz SDA u koju se vratio 2020. godine i za sada ne postoje naznake da bi mogli uskratiti podršku Berilu. Istini za volju, Berilo je u utrci za načelnika pobijeđivao u različitim političkim dresovima tako da mu podrška stranke čak i nije neophodna.

Ipak, za SDA će biti politički teret imati kandidata koji je osumnjičen za ovako teška krivična djela, a posebno ukoliko prije izbora bude podignuta optužnica. U tom slučaju će morati donijeti odluku da li da trpe udarce političkih protivnika ili da ostanu pri podršci jednom od nekoliko načelnika koji je iz SDA u Kantonu Sarajevo.

Iako pretpostavka nevinosti vrijedi i u slučaju Berila, izbori će pokazati da li građanima Trnova predstavlja problem to što je načelnik osumnjičen za višemilionsku koruptivnu aktivnost te postaviti možda i nove standarde političke kampanje vođene iz pritvorskih prostorija.