Sitni detalji
128

Šta se danas pričalo iza zatvorenih vrata u Neumu

D. Be.
Hotel Marea u Neumu "krije" domaće lidere, eksperte i strane zvaničnike (Foto: E. M./Klix.ba)
Hotel Marea u Neumu "krije" domaće lidere, eksperte i strane zvaničnike (Foto: E. M./Klix.ba)
I dok se iza zatvorenih vrata neumskog hotela Marea vode intenzivni i teški pregovori o izmjenama Izbornog zakona, a domaći lideri trenutno imaju zabranu da iznose detalje u javnosti, Klix.ba iz diplomatskih krugova saznaje dio današnjih razgovora.

Najzapetljaniji čvor su, jasno je odavno, izbor dva člana Predsjedništva BiH iz entiteta FBiH i ovlasti federalnog Doma naroda. Tu još nema rješenja oko kojeg se stranke i približno slažu.

Ipak govorilo se i o samom integritetu izbornog procesa.

Tako se ponovo poteglo staro pitanje, a to je način izbora aktuelnog saziva Centralne izborne komisije (CIK). HDZ-ovci su predložili da se članovi ubuduće biraju u Domu naroda, a ne Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Tu su i stranačka sporenja u vezi s imenovanjem biračkih odbora.

OSCE i ODIHR predlažu da dvije trećine članova biračkih odbora biraju političke stranke koje su zastupljene u vlasti na određenom nivou za koje se sprovode izbori, a jednu trećinu ostale stranke koje nisu zastupljene.

Ono što je interesantno jeste ideja da tzv. zastupljene stranke biraju sve članove biračkih odbora. To je također prijedlog HDZ-a. Imajući u obzir da u raznim sredinama u BiH postoje stranke koje su dominantno zastupljene time bi se uskratilo pravo "manjim" strankama.

To bi značilo da bi HDZ ili neka druga stranka imale dominantan izbor članova biračkih odbora u mjestima gdje suštinski vladaju.

Prema aktuelnom Izbornom zakonu o imenovanjima biračkih odbora omogućavaju se zloupotrebe jer stranke trguju pozicijama, pa je prijedlog da se to ograniči na način da dvije trećine biraju parlamentarne, a jednu neparlamentarne predstavlja najbolji model da se to izbjegne ili umanji.