Inkluzivno obrazovanje
21

Šta znači primjena novih Pedagoških standarda za asistente u nastavi u Kantonu Sarajevo?

A. Ku.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U prošloj školskoj godini u Kantonu Sarajevo bilo je angažovano 315 asistenata u nastavi, od toga 207 u osnovnim školama, 21 u srednjim školama, 38 u JU "Djeca Sarajeva" i 49 u centrima.

U skladu sa novim Pedagoškim standardima u Kantonu Sarajevo (KS) asistenti u nastavi od sada moraju imati završen VII stepen stručne spreme, odnosno 240 ECTS bodova po bolonjskom sistemu studiranja.

Zaključak Skupštine Kantona Sarajevo

Skupština Kantona Sarajevo je u februaru 2022. godine donijela Zaključak kojim se nalaže Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS da se profesija asistenta u nastavi prepozna kao značajna stručna, pomažuća profesija i da se poveća broj angažovanih asistenata u predškolskim i školskim ustanovama.

Iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS za Klix.ba kažu da je u skladu s navedenim Ministarstvo pristupilo izradi i donošenju Pedagoških standarda i normativa za sva tri nivoa obrazovanja kako bi se profesionalizirao rad asistenata u nastavi.

Stoga je Ministarstvo donijelo nove Pedagoške standarde i normative 2022. godine u kojim su navedeni profil i stručna sprema asistenta u grupi/odjeljenju, a čiji je sadržaj integrisan i u nove Pedagoške standarde i normative za osnovno i srednje obrazovanja u martu 2024. godine.

"Dakle, profil i stručna sprema asistenta koji su propisani Pedagoškim standardima iz 2022. godine nisu se mijenjali u 2024. godini. Asistent u odjeljenju može biti lice koje ima završeno VII stepen stručne spreme ili završen I ciklus bolonjskog sistema studiranja 240 ECTS ili II ciklus bolonjskog sistema studiranja. Na ovaj način Ministarstvo želi osigurati kako se u Zaključku Skupštine Kantona navodi da profesija asistenta u odjeljenju postane značajna stručna pomažuća profesija, a uvažavajući činjenicu da je rad sa djecom s teškoćama vrlo odgovoran i zahtjeva značajne stručne kompetencije", kažu nam iz Ministarstva.

Profil i stručna sprema asistenata

  • Nastavnički smjer: VII stepen stručne spreme; završen I ili II ciklus Bolonjskog sistema studiranja, sa položenim stručnim ispitom defektolog/edukator-rehabilitator različitog usmjerenja; VII stepen stručne spreme ili završen I ili II ciklus Bolonjskog sistema studiranja, sa položenim stručnim ispitom

  • Logoped: VII stepen stručne spreme ili završen I ili II ciklus Bolonjskog sistema studiranja, sa položenim stručnim ispitom

  • Pedagog: VII stepen stručne spreme ili završen I ili II ciklus Bolonjskog sistema studiranja sa položenim stručnim ispitom

  • Specijalni pedagog: VII stepen stručne spreme ili završen I ili II ciklus Bolonjskog sistema studiranja sa položenim stručnim ispitom

  • Socijalni pedagog: VII stepen stručne spreme ili završen I ili II ciklus Bolonjskog sistema studiranja sa položenim stručnim ispitom

  • Psiholog: VII stepen stručne spreme ili završen I ili II ciklus Bolonjskog sistema studiranja sa položenim stručnim ispitom

  • Socijalni radnik: VII stepen stručne spreme ili završen I ili II ciklus Bolonjskog sistema studiranja, sa položenim stručnim ispitom.

Asistent u odjeljenju polaže stručni ispit u skladu sa propisanom procedurom, na način da se odredi mentor u skladu sa stručnom spremom asistenta u odjeljenju.

Objašnjeno nam je da osobe koje imaju završen VI stepen nastavničkog smjera mogu zasnovati radni odnos, pozicija asistent u odjeljenju. Međutim, obavezni su doškolovati se u roku od tri godine.

Osobe koje su završile prvi ciklus bolonjskog visokoobrazovnog procesa do kraja 2020/2021. školske godine mogu zasnovati radni odnos u osnovnoj školi, uz obavezu da završe II ciklus visokoobrazovnog procesa u roku od četiri godine od 16. 8. 2021. godine.

Ističu da je cilj Ministarstva unaprijediti podršku djeci s teškoćama, a ne rješavanje radno-pravnog statusa radnika, različitih stručnih profila.

Ministarstvo smo pitali i o (ne)raspisivanju konkursa za prijem novih asistenata u nastavi.

Kazali su nam da, u skladu sa Kolektivnom ugovorom za djelatnost predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u KS, direktor ima mogućnost da u prvom polugodištu angažuje asistenta u odjeljenju četiri mjeseca i u toku drugog polugodišta pet mjeseci bez raspisivanja javnog konkursa.