U skladu s odlukom
153

Stariji od 65 u Sarajevu iskoristili dozvolu države za šetnju: Većina pod maskama

I. P.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Građani Federacije BiH stariji od 65 godina danas su u mogućnosti da izađu van svojih domova u skladu s nizom odluka kojima je manjim dijelom vraćena sloboda kretanja pojedinim kategorijama.
Fotoreporter portala Klix.ba obišao je centralni dio Sarajeva i zabilježio kako izgleda provođenje odluke Federalnog štaba civilne zaštite. Fotografije svjedoče da najstariji građani uglavnom poštuju obaveze kao što je nošenje zaštitne maske, uz neke minimalne zamjerke kada je riječ o distanci.

Nadležni su upozorili na scenarij koji je zabilježen u subotu kada su djeca, često u pratnji roditelja, konačno nakon više od mjesec izašla u parkove i na šetališta - distanca uglavnom nije poštovana pa je poručeno da takvo ponašanje može unazaditi dosadašnje uspješno nošenje s pandemijom.

Zato Ministarstvo zdravstva i Federalni štab pozivaju na individualnu odgovornost. Ona uključuje dva metra društvene distance, nošenje maski, pranje ruku, respiratornu higijenu, odnosno kihanje i kašljanje u previjeni lakat i što je najvažnije - izbjegavanje okupljanja i izbjegavanje kontakata.

Podsjetimo, naši stariji sugrađani danas, u srijedu i petak od 9 sati ujutro do 13 sati popodne moći će iskoristiti priliku i izaći van svojih kuća i stanova kako bi prošetali, obavili kupovinu ili završili neku neodgodivu obavezu.

Niz odluka o popuštanju mjera restrikcije zbog pandemije koronavirusa podrazumijeva i ograničeno povećanje slobode kretanja za mlađe od 18 godina. Oni van svojih domova mogu boraviti utorkom, četvrtkom i subotom od 14 do 20 sati.

Odluka je donesena usklađeno imajući u vidu razdvajanje dvije kategorije građana, te spuštanje šansi da najstariji sugrađani budu izloženi gužvama tokom odlaska i povratka na posao.

Stariji od 65 godina nisu mogli van svojih domova od 2. marta, s pauzom od nekoliko dana početkom aprila kada im je dozvoljen izlazak radi podizanja penzija.