Održana javna rasprava
7

Stevandić: Zakon o upotrebi zastave, grba i himne bit će usvojen nakon izbora

SRNA
Foto: NSRS
Foto: NSRS
Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić izjavio je da bi demokratski sačinjen prijedlog zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne najverovatnije trebalo da bude usvojen u NSRS nakon predstojećih lokalnih izbora kako se nikome ne bi dao povod da ga koristi za svoje predizborno djelovanje.

Stevandić je rekao novinarima u Banjoj Luci da nakon sprovedenih više javnih rasprava širom Republike Srpske o nacrtu ovog zakona nije bilo ozbiljnijih primjedbi i osporavanja pravnih rješenja, te etičkih principa.

Stevandić je dodao da primjedbu nije uputio ni Christian Schmidt.

"Dakle, može se reći da je ovaj akt dobio apsolutnu podršku", rekao je Stevandić nakon što je u Banjoj Luci održana javna rasprava u vezi sa Nacrtom zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne.

On je naglasio da odredbe ovog akta, nemanjićko nasljeđe i srpski istorijski simboli ne vrijeđaju nijedan konstitutivni narod u BiH.

"Siguran sam da ovdje nema ništa što bi bilo koje pravosudne organe u BiH navelo na osporavanje ovog akta i srpskih simbola", rekao je Stevandić i dodao da je ovaj akt sačinjen i uz konsultacije sa naučnim i drugim stručnjacima.

Ovim aktom predviđena je mogućnost da se zajedno sa isticanjem zastave i grba ili amblema Republike Srpske i izvođenjem himne RS-a mogu isticati zastave i grbovi i izvoditi himne stranih država sa kojima Republika ima potpisan Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa, odnosno država sa kojima pojedini ili svi konstitutivni narodi ili ostali ili građani u RS-u imaju zajedničko istorijsko, kulturološko i tradicionalno nasljeđe.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je početkom jula Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne, uz zaključak o upućivanju ovog nacrta zakona u javnu raspravu.

Ovaj akt je, prema mnogima, doprinos sprovođenju u Narodnoj skupštini usvojene Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, kao i zaključaka u vezi s tim dokumentom sa prethodno održanog svesrpskog sabora u Beogradu.