Projekat Grada
759

Stigao tenk kod Druge gimnazije u Sarajevu, predstavljat će spomenik specijalcima

D. Be.
Foto: V. D./Klix.ba
(Foto: V. D./Klix.ba)
Jutros je stigao tenk koji će biti centralno mjesto na spomen-obilježju bosanskim specijalcima odreda "Bosna" u Sarajevu.
Radovi na izgradnji spomen-obilježja su počeli krajem jula i još uvijek traju. Investitor projekta, kao što je poznato od ranije, je Grad Sarajevo.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić jutros je posjetila ovu lokaciju, a ranije je objasnila da će se spomenik sastojati iz više cjelina.

To je uništeni tenk neprijateljske vojske, zatim pet bronzanih bista bosanskih specijalaca koji se nalaze u položaju koji izražava slavlje osvajanja neprijateljskog tenka, te betonski zid obložen granatnim pločama sa uklesanim imenima poginulih boraca pripadnika specijalne jedinice policijskog odreda "Bosna".

Riječ je o spomeniku koji je u planu godinama, ali doživio je brojne otpore s različitih strana pa je njegovo postavljanje stalno odgađano.

Jedan od glavnih problema onih koji su protiv te ideje je upravo tenk, a da to ostane kao konačno rješenje insistirala je gradonačelnica Benjamina Karić koja je na toj poziciji izdejstvovala i građevinsku dozvolu.

Spomenik je ideja autora Nebojše Šerića Šobe. Kako kaže Karić, Šerić je želio da prikaže borbu "Davida protiv Golijata".

Dodala je da je to bila herojska borba bosanskih specijalaca protiv mnogostruku bolje opremljenog neprijatelja koji je posjedovao mnogo superiorniju tehniku i logistiku.

Mnogi smatraju da nije primjereno da tenk, kao spomenik, bude u blizini škole. No, to nije omelo vlast da sprovede svoju zamisao i na taj način oda počast herojima države.