Reakcija na skandal
192

Stranka Naprijed traži izvinjenje EU zbog polaganja cvijeća na srpskom vojničkom groblju

A. L.
Stranka Naprijed traži izvinjenje od Evropske unije žrtvama ratnih zločina i genocida zbog postupka Delegacije Evropske unije u BiH nakon što je položeno cvijeće na srpsko vojničko groblje u Bratuncu.
Kako su saopćili iz ove stranke, Evropska unija nije samo položila vijence odajući počast na vojničko groblje Vojske RS u Bratuncu, već je odala počast vojsci Radovana Karadžića i Ratka Mladića koja je provodila ratne zločine i genocid i koji su brutalno ubijali civile u Bratuncu i Srebrenici.

"EU ovim postupkom obesmišljava Međunarodni sud pravde i njegove presude te dodatno podstiče i ohrabruje negatore genocida i ratnih zločina da istraju u svojim planovima", kazali su.

Zatražili su izvinjenje EU i Delegacije EU u BiH žrtvama ratnih zločina i genocida, a od Predsjedništva BiH i Ministarstva vanjskih poslova da se upute protestne note vrhu EU i ministru vanjskih poslova EU.

"Nakon gafa sa Zoranom Galićem koji je zvanični prebjeg u EU, ovo je novi udarac iz EU za BiH, a posebno za žrtve ratnih zločina i genocida", naveli su.