"Svi šute"
51

Stranka za BiH o "tihim redukcijama vode" u Sarajevu: Ovo prelazi u problem krivične odgovornosti

I. Sa.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Kantonalno vijeće Stranke za Bosnu i Hercegovinu Sarajevo oglasilo se o, kako su ih nazvali, tihim redukcijama vode u Sarajevu.

Oni podsjećaju javnost, a posebno JP Vodovod i kanalizacija, Vladu KS, Ministarstvo privrede, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, na član 31. Zakona o vodama KS:

"Zakonodavni i izvršni organi kantona, organi Grada, općine, pravna lica, kao i građani kantona, dužni su, svako, u okviru svojih prava i obaveza i realnih ekonomskih mogućnosti, da sprovode mjere i aktivnosti kojima će se obezbijediti da svi građani kantona i ostali korisnici voda za piće na području kantona budu u jednakom položaju kada je u pitanju snabdijevanje vodom za piće, kako u pogledu količine, tako i kvalitetu voda".

Navode kako je u KS trenutno prisutna "tiha redukcija vode" te da su mnoga naselja neuredno snabdjevena vodom ili je već danima nemaju.

"Nadležni o ovom problemu šute i ovakvim postupanjem direktno dovode građane KS u nejednak položaj kada je u pitanju snabdijevanje vodom za piće, kako u pogledu količine, tako i kvalitete vode. U pojedinim naseljima je već prisutna pojava da građani moraju ići u druge dijelove grada da peru svoj veš jer danima nemaju vode. Građani Kantona su već navikli da javna preduzeća ne obavljaju svoje redovne funkcije osim da prate dužnosnike vlade i direktore kako se uredno slikaju za razne potrebe i sami sebe hvale", napominju u saopćenju te dodaju:

"Međutim, ovaj nerad i sakrivanje odgovornih od javnosti, kao i odsustvo davanja tačnih podataka o snabdjevenosti vodom sada već prelazi u mogući problem krivične odgovornosti jer građani u KS nisu sada svi u jednakom položaju. Mnogima je uskraćena voda i to uskraćivanje nije uopće praćeno adekvatnim obavještenjima i upozorenjima kako bi se građani barem pripremili za sate ili dane bez vode. Ujedno, šta rade inspekcijski organi, šta rade ministarstva, šta radi Vlada KS, ništa. Svi šute i provode 'tihu redukciju vode u KS'".

Postavili su i pitanje Vladi KS i nadležnom ministarstvu:

"Da li ste pripremili odluku o poskupljenju vode i kada mislite dovesti preduzeće ViK u stanje da može u svakom trenutku odgovoriti na pozive građana koji gledaju potoke vode koji se slijevaju ulicama, a u domovima suhe česme?".