Eliminisati prevare
122

Stranka za BiH traži tehničko unapređenje izbora: CIK za to ne treba odluku Parlamenta

V. K.
(Foto: Facebook/Stranka za BiH)
(Foto: Facebook/Stranka za BiH)
Stranka za Bosnu i Hercegovinu nakon propalih pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH zatražila je od CIK-a da, u okviru svojih zakonskih ovlaštenja, napravi potrebna tehnička i proceduralna unapređenja izbornog procesa za koja nije potrebna odluka Parlamenta BiH.

Također, iz ove stranke su naglasili kako od Vijeća ministara BiH zahtijevaju da usvoji potrebne odluke kojima će obezbijediti sredstva za održavanje izbora i implementacije izmjena koje usvoji CIK BiH.

"Unapređenjem izbornog procesa treba omogućiti skeniranje listića i brojanje glasova na licu mjesta te automatsko slanje u Općinsku izbornu komisiju i Centralnu izbornu komisiju BiH zajedno sa potpisanim zapisnicima", navodi se.

Pojašnjavaju kako bi se postavljanjem nadzornih kamera na biračka mjesta omogućila dodatna potvrda ispravnosti izbornog procesa.

"Kako bi se dodatno uvjerili u pravi identitet glasača moguće je pribjeći i korištenju AFIS uređaja kojim bi glasač skenirao otisak prsta i potvrdio svoj identitet. Postavljanjem nadzornih kamera na biračka mjesta stvorilo bi se dodatno osiguranje ispravnosti izbornog procesa. Tehničko unapređenje podrazumijevalo bi i centralizaciju brojanja i obrade glasova, čime bi se eliminisao svaki oblik prevare", ističu iz Stranke za BiH.

Na kraju, naglašavaju kako bi se primjenom određenih tehnoloških rješenja vratilo povjerenje građana u izborni proces.

"Također, tehnologija videoidentifikacije je posebno važna za registraciju glasača iz dijaspore i samo se treba naručiti i instalirati. Implementacijom nabrojanih tehničkih unapređenja vratio bi se integritet izbornom procesu, što bi ujedno vratilo i povjerenje građana u rezultate o kojima bi konačno odlučivali glasači", zaključili su iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu.