Centar i Novo Sarajevo
106

Stranke Platforma za progres i ZNG izlaze zajedno na lokalne izbore, imaju i dva kandidata za načelnike

N. Ž.
Mirsad Hadžikadić, Damir Marjanović (Foto: Klix.ba)
Mirsad Hadžikadić, Damir Marjanović (Foto: Klix.ba)
Stranke Platforma za progres (PZP) i Za nove generacije (ZNG) izaći će sa zajedničkim listama u šest općina, te će zajednički podržati kandidate za načelnike u Centru i Novom Sarajevu.
U izjavi za Klix.ba, predsjednik PZP-a Mirsad Hadžikadić kaže da je riječ o predizbornoj koaliciji ove dvije stranke.

"Napravili smo tu odluku da ulazimo u predizbornu koaliciju u šest općina u Kantonu Sarajevo, a PZP će samostalno izaći u drugih sedam općina u Bosni i Hercegovini, odnosno pet u FBiH, a dvije u Republici Srpskoj", rekao je Hadžikadić.

Također, istakao je da će ZNG i PZP imati dva zajednička kandidata za načelnike u općinama Centar i Novo Sarajevo.

"Riječ je o Tariku Jažiću u općini Centar te Afanu Kalamujiću u Novom Sarajevu. To su zajednički kandidati naše dvije stranke", kaže predsjednik PZP-a i ističe da nisu bili u razgovorima s drugim strankama kako bi podržali kandidate u ostalim općinama.

Što se tiče budućnosti saradnje ove dvije stranke, Hadžikadić ističe da će odnosi biti evaluirani nakon što se završe lokalni izbori, zakazani za oktobar ove godine.

"Imamo neke zajedničke vrijednosti i ideje pa smo odlučili da idemo u predizbornu koaliciju za ove izbore. Šta će biti poslije, vidjet ćemo nakon što se završi ovaj ciklus", rekao je Mirsad Hadžikadić.

Podsjetimo, Jažić će se u općini Centar boriti s aktuelnim načelnikom Srđanom Mandićem, koji ima podršku Naše stranke i SDP-a, i Dennisom Gratzom, iza kojeg stoje DF, SDA i Stranka za BiH.

S druge strane, Kalamujić ide na megdan aktuelnoj gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić, koju podržava Trojka, dok se očekuje da će se ispred "Trojke 2" kandidovati Muamer Bandić, zastupnik SBiH u Skupštini KS.