Usvojen dokument
23

Strategija razvoja turizma Kantona Sarajevo: Smanjenje sive ekonomije i veći broj zaštićenih područja

A. Ku.
Foto: Vlada KS
Foto: Vlada KS
Vlada Kantona Sarajevo usvojila je Strategiju razvoja turizma Kantona Sarajevo (KS) do 2030. godine.

Strategija predstavlja ključni okvir za budući razvoj turističkog sektora u našem kantonu, a rezultat je sveobuhvatnog procesa koji je započeo u decembru 2022. godine, kada je Vlada donijela odluku da Ministarstvo privrede, u saradnji s Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u BiH i Sarajevskom regionalnom agencijom za razvoj (SERDA), pokrene aktivnosti na izradi ovog strateškog dokumenta.

Za izradu strategije odabran je tim profesora sa Ekonomskog instituta Sarajevo.

Ciljevi i prioriteti

Uključivanje svih aktera bilo je ključno, a tokom procesa izrade organizovano je više od 100 učesnika kroz radionice, javne konsultacije i prezentacije rezultata analize trenutne situacije u razvoju turizma, navodi se u saopćenju Vlade KS.

Ove aktivnosti omogućile su razvoj strategije koja sadrži sveobuhvatnu situacionu analizu, SWOT analizu, viziju razvoja, strateške ciljeve i operativne prioritete.

Ova strategija prvi je zvanični strateški dokument koji se bavi turizmom u Kantonu Sarajevo i od suštinske je važnosti za dalji razvoj turizma jer omogućava jasno definisanje ciljeva i prioriteta. Strateško planiranje, kao temeljni instrument održivog razvoja, omogućava usmjereno i efikasno korištenje resursa, te doprinosi izbjegavanju spontanog i neorganizovanog razvoja, koji bi mogao ugroziti prirodne i kulturne resurse kantona.

Uzimajući u obzir sve izazove, ali i potencijale koje Sarajevo posjeduje, strategija nudi smjernice kako na odgovoran način razvijati turističku ponudu u narednim godinama.

Kanton Sarajevo, kao jedna od vodećih turističkih destinacija u Bosni i Hercegovini, do sada nije imao sveobuhvatan dokument koji integriše sve aspekte razvoja turizma – od kulturnog i ekološkog turizma, do avanturističkih i sportskih ponuda.

Usvajanjem ove strategije, Kanton Sarajevo postavlja temelje za planski razvoj turizma koji će biti u skladu sa standardima održivosti, konkurentnosti i globalnih turističkih trendova.

Međusektorska saradnja

Usvojena strategija sadrži ključne projekte koji su osmišljeni kako bi se postigli ciljevi razvoja turizma u Kantonu Sarajevo. Među njima se ističe smanjenje sive ekonomije u turizmu, povećanje površina zaštićenih područja, te unapređenje kapaciteta Zavoda za zaštitu prirodnog i kulturnog naslijeđa. Također, važna komponenta strategije je akreditacija studijskih programa u turizmu.

U cilju jačanja atraktivnosti turističke ponude, planirano je subvencioniranje aviosaobraćaja, izgradnja infrastrukture za prijem turističkih autobusa, te razvoj ruralnog i planinskog turizma.

Kulturni turizam igra značajnu ulogu u ovoj strategiji, a ona također prepoznaje važnost saradnje sa svim sektorima kako bi se osigurala održivost i efikasnost implementacije projekata. Implementacija strateških projekata i mjera će biti u okviru Akcionog plana.

"Ovi napori dolaze u trenutku kada Bosna i Hercegovina bilježi značajan rast u turističkom sektoru. Prema najnovijim podacima Agencije za statistiku BiH, u periodu od januara do avgusta 2024. godine bilježimo porast broja posjeta od 10,8% u odnosu na isti period 2023. godine. Domaći turisti ostvarili su 2,3% više posjeta, dok su strani turisti zabilježili impresivan rast od 14,4%. Ovi rezultati nas upućuju na to da je strateški pristup oblasti turizma bio neophodan, a potvrđuju i potencijal za dalji razvoj turizma u našoj zemlji i jačanje ponude", rekao je ministar privrede KS Zlatko Mijatović.

Naglasio je i da je ova strategija rezultat zajedničkog rada svih aktera, te da predstavlja posvećenost održivom razvoju turizma u Kantonu Sarajevo.

Ministar Mijatović je dodao kako ovaj strateški dokument pruža čvrste temelje za razvoj turizma u Kantonu Sarajevo.