Spoj različitosti
401

Studenti iz cijelog svijeta u Mostaru predstavili svoje kulture

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
"Put oko svijeta za 80 minuta" je manifestacije kojom Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC Mostar) obilježava dan svog pokreta.

Kao i ranijih godina učenici ove poznate međunarodne obrazovne institucije su na mostarskom Šetalištu na orginalan i duhovit način predstavljali kulture zamalja iz kojih dolaze.

Mark Feltham, direktor UWC Mostar obučen u britanske nacionalne boje, zemlje iz koje on dolazi, kazao je kako je Mostar idealno mjesto za predstavljanje različitih kultura i spajanje različitosti.

"Na našem koledžu imamo oko dvije stotine studenata iz sedamdesetak zemalja svijeta. Naš UWC dan obilježavamo uvijek šareno i raznoliko, koju god zemlju spomenute mi je imamo. Danska? Evo Danaca ovdje. Srbija? Tu su i Srbi", s ponosom je kazivao direktor Feltham.

Direktor kaže da je cilj UWC dana, a i ovog događaja, slaviti različitosti, bogatstvo kultura zemalja iz kojeg dolaze studenti. "Svi u Mostaru su dobrodošli da se lijepo provedu s nama, da upoznaju kulture koje mi donosimo i predstavljamo", kazao je.

Studenti su danima naporno pripremali odjeću za ovu priliku, kuhali specijalitete iz svoje zemlje, osmišljavali svoj štand.

Upoznali smo Kaynga iz Mijanmara koji je već drugu godinu u Mostaru, kaže nam kako ne treba biti preveliki stručnjak pa zaključiti kako dolazi iz potpuno različite kulture nego je ovdje u Hercegovini.

"Pripremio sam piletinu s karijem na mijanmarski način, te tradicionalni čaj iz našeg dijela Azije. Svi se oduševe kad ga probaju", kazao je.

Moid i Mazia iz Irana pripremili su Mohud, tradicionalnu slasticu iz svoje zemlje. "Jako je slatko i ima okus po pistacijama. Imamo dosta različitosti u odnosu na kulturu u vašoj zemlji, ali sam primjetio i mnogo sličnosti. Posebno se to odnosi na književnost, teme koje se obrađuju", ispričao nam je Moid.

Društvo na Šetalištu je bilo posebno veselo, duhovito kako to mladost i donosi. Posebno je zanimljiv bio zajednički štand Albanije i Kosova, te Srbije i Hrvatske.