Priznanje za bh. studente
166

Studenti perzijskoga jezika i književnosti učestvovali na ljetnoj školi u Iranu

B. H.
Najprestižnija iranska fondacija za učenje perzijskoga jezika u svijetu, Fondacija Saadi, je u proteklim sedmicama ove godine održala Ljetnu školu perzijskog jezika u Teheranu.

Nakon online aplikacije te obavljenog intervjua, na program ovogodišnje Ljetne škole primljeno je ukupno 49 polaznika iz jedanaest zemalja Evrope i Azije: Bosne i Hercegovine, Grčke, Turske, Rusije, Armenije, Gruzije, Turkmenistana, Kazahstana, Pakistana, Bangladeša i Tajlanda. Iz Bosne i Hercegovine učestvovalo je 9 osoba, među kojima je 7 studenata Katedre za perzijski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Ljetna škola perzijskog jezika pri Saadi fondaciji održava se svake godine, ali ove godine je po prvi put nakon pandemije korona virusa uživo. Sam program Ljetne škole je podijeljen na dva dijela. Prvi je učenje perzijskog jezika na nekoliko nivoa, a drugi je obučavanje predavača perzijskoga jezika strancima.

Bh. studenti su učestvovali na oba programa. Na zvaničnom otvorenju Ljetne škole prisustvovao je i predsjednik Fondacije Saadi, dr. Hadad Adel, kao i delegacija Ministarstva za nauku, istraživanja i tehnologiju IR Iran, kao i predstavnici nekoliko iranskih medijskih kuća.

Kako bi studenti na što ljepši i bolji način doživjeli Iran, te svoje znanje iz perzijskog jezika proveli u praksu, Saadi fondacija je organizovala posjete različitim kulturno-historijskim znamenitostima poput palača Nijavaran i Golestan, tornjeva Azadi i Milad, Velikog teheranskog bazara, Nacionalnog muzeja Islamske revolucije i svete odbrane, mosta Tabiat, Vrta knjiga, Gradskog pozorišta, itd.

Tokom ove tri sedmice, studenti su, boraveći u govornom području perzijskoga jezika, imali priliku da poboljšaju svoje jezičke vještine, ali i prije svega toga, da se upoznaju s iranskom drevnom kulturom i civilizacijom, sa gostoprimstvom Iranaca te njihovom iskrenom ljubavlju prema Bosni i Hercegovini.

Na kraju Ljetne škole, za polaznike je upriličeno putovanje u Isfahan i Kašan. Grad Isfahan je svojim očaravajućim ljepotama poput Trga Naqše jahan, Velike Jame' džamije, mosta Si-o-se, palače Ćehel sotun, te Vank katedrale ostavio poseban utisak na studente. Također, pripala im je posebna čast da budu gosti gradonačelnika Isfahana u Privrednoj komori ovoga grada.

Učešće ovih studenata na Ljetnoj školi perzijskog jezika Fondacije Saadi, uz koordiniranje Filozofskog fakulteta omogućili su Naučnoistraživački institut "Ibn Sina" i Kulturni centar Ambasade IR Iran u BiH. Po završetku časova, svi polaznici Ljetne škole su polagali ispite, te su na kraju dobili certifikate.