Spomenuli Mesihović
44

Studentski centar se obrušio na UNSA: Bitno smo za politička potkusurivanja, niste ni odgovorili na dopise

I. Sa.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Studentski centar Sarajevo se oglasio nakon konferencije za novinare Senata UNSA na kojoj je, između ostalog, bilo riječi i o ovoj ustanovi.
Na početku svog reagovanja, poručuju da je očigledno da su bitni samo za "politička potkusurivanja".

"Međutim, za konkretnu realizaciju projekata i ideja ne nailazimo na pruženu ruku. Između ostalog, već duži period čekamo saglasnost Univerziteta u Sarajevo za sportske terene u Studentskom naselju Bjelave, gdje imamo obećanje načelnika Općine Centar da će finansirati taj projekat. Univerzitet u Sarajevu se nije udostojio ni odgovoriti na naše dopise iako smo ih više puta upozoravali da gubimo vrijeme i da će nam projekat propasti. U aprilu ove godine je bio rok za završetak radova Fakulteta za zdravstvene studije. I dalje su sportski tereni uzurpirani i nisu za upotrebu, a pripadaju studentima", navode te dodaju:

"Tačni su navodi da JU Studentski centar Sarajevo čiji je KS osnivač i prema osnivačkom aktu su u obavezi da finansiraju sa 43.6 posto za bruto plate uposlenika, sredstava za rad i amortizaciju to ne radi u potpunosti već su umjesto cca 2,7 miliona za ovu godinu izdvojili 1.200.000 KM, ali to je značajan pomak za razliku od prethodnih godina. Ne možemo da se ne osvrnemo na prethodnih 20 godina, i za taj period se ne poštuje osnivački akt kao i da je JU Studentski centar Sarajevo zanemarena kao ustanova po pitanju finansiranja i bilo kakvih drugih ulaganja".

Pošto se govorilo i o kotlovnici na Bjelavama, naveli su da je ovaj problem prisutan od ranije, ne otkako je Adna Mesihović ministrica.

"Taj problem datira mnogo prije njenog imenovanja i niti jedna Vlada nije našla sredstva da riješi problem kotlovnice. Dok za ovako kratak period, ministrica Adna Mesihović svim svojim naporima pokušava da pronađe zajedno s nama investitora za istu. Što se tiče resornog ministarstva moramo istaći da su u posljednje dvije godine uzeli aktivno učešće po pitanju ustanove, te zajedno sa bivšim direktorom Amarom Dovadžijom riješili dugovanja prema Poreskoj upravi FBiH koja su napravili prethodni direktori, a nemarom prethodnih vlada KS koje su uredno usvajale izvještaje. Također, moramo da istaknemo odličnu saradnju sa Mesihović koja je iskazala želju za rješenjem svih problema sa kojim se susrećemo kao ustanova. Od bitnijih projekata u ovoj godini izdvojena su sredstva za sanaciju kupatila jednog paviljona, izdvojena su sredstva i za nabavku softvera. Također, u prethodne dvije godine smo u saradnji sa Vladom Kantona završili utopljavanje svih zgrada izuzev IV paviljona u Studentskom domu Bjelave", poručili su iz ovog centra.

Kažu kako je ovo sve dokaz da je Vlada KS u posljednje dvije godine uložila puno više u domove nego sve prethodne.

"Naravno nije dovoljno, ali u odnosu na prethodnike zaista ima mnogo pomaka i puno više komunikacije nego u prethodnom periodu. Domovi su zapušteni već 20 godina i od vlada koje su tada bile na vlasti, a ne dolaskom Mesihović na ministarsko mjesto. Zaista nije korektno da se JU Studentski centar koristi za bilo kakve obračune. Ovim putem molimo sve aktere da se zaustave jer ova drama koja se režira zaista nikome nije potrebna. Energija bi se trebala iskoristiti na rješavanje problema, a ne na njihovo produbljivanje", zaključuju iz Studentskog centra.