Potvrđeno za Klix.ba
78

Sud odbio zahtjev sutkinje Fazlagić da joj se ublaže mjere zabrane, i dalje ne smije napustiti KS

A. L.
Bivša sutkinja Lejla Fazlagić u pratnji advokatice dolazi na ročište u Kantonalni sud Sarajevo (Foto: T. S./Klix.ba)
Bivša sutkinja Lejla Fazlagić u pratnji advokatice dolazi na ročište u Kantonalni sud Sarajevo (Foto: T. S./Klix.ba)
Zahtjev bivše sutkinje Općinskog suda u Sarajevu Lejle Fazlagić da joj Kantonalni sud u Sarajevu ublaži mjere zabrane i dopusti napuštanje Bosne i Hercegovine je odbijen.
Ova informacija je potvrđena za Klix.ba iz Kantonalnog suda u Sarajevu.

Fazlagić je na jučerašnjem ročištu, na kojem se pojavila poslije osmogodišnjeg bjekstva u Hrvatskoj najavila da želi ublažavanje mjera kako bi mogla odlaziti u Hrvatsku i druge zemlje zbog potrebe liječenja djeteta. Zauzvrat, kazala je da želi da joj se pooštri mjera češćeg javljanja policiji.

S obzirom na to da joj je zahtjev odbijen, ostaje na snazi mjera zabrane napuštanja Kantona Sarajevo. Inače, treba reći to da je Fazlagić predala bh. ličnu kartu, kao i hrvatski pasoš, a da joj je bh. pasoš istekao i ima mjeru zabrane za vađenje novog. Jedino što još uvijek nije predala jeste hrvatska lična karta.

Ona je već prošle sedmice prekršila mjeru zabrane napuštanja Kantona Sarajevo jer se u to vrijeme vratila u BiH, ali ponovo kasnije otišla u Hrvatsku. Tada se nije ni pojavila na ročištu o izjašnjenju o krivici jer je dobila koronavirus.

Fazlagić se sumnjiči za zloupotrebu položaja, a Tužilaštvo KS je optužinicu podiglo protiv nje početkom 2018. godine i to zbog toga što je optužena da je nezakonito preknjižila 19 nekretnina, vrijednih skoro osam miliona KM.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je prije više od osam godina počelo istraživati grupu ljudi na čelu s Alijom Delimustafićem zbog sumnje na nezakonito prometovanje nekretninama.

Suđenje na osnovu ranije podignute optužnice je počelo tek nedavno i postupak je razdvojen u odnosu na sutkinju Fazlagić Pašić, s obzirom na to da je bila nedostupna bh. organima gonjenja. Ona se u trenutku policijske akcije, u kojoj su uhapšeni Delimustafić i drugi, već nalazila u Hrvatskoj, gdje je ostala do prije nekoliko dana.

Treba reći i to da je tužilac na jučerašnjem ročištu najavio da će njen predmet biti spojen sa predmetom Delimustafić.