Ponovni postupak
84

Sud u Goraždu poništio rješenje ministarstva o oduzimanju dozvole za rad Američkom univerzitetu

E. A.
Kantonalni sud u Goraždu poništio je rješenje Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde o oduzimanju dozvole za rad Američkom Sjevero-zapad Univerzitetu za zdravstvene nauke i tehnologije iz juna 2024. godine.

U upravnom sporu koji je kod Kantonalnog suda pokrenuo Američki Sjevero-zapad Univerzitet za zdravstvene nauke i tehnologije ANUHS/ASUZN, presudom je predmet vraćen na ponovno rješavanje resornom ministarstvu.

"Dana 12.08.2024. godine Kantonalni sud u Goraždu donio je presudu kojom je poništio rješenje, broj: 10-34-3626-13/23 od 12.06.2024. godine, te predmet vratio Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na ponovno rješavanje. Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde će u narednom periodu nastaviti poduzimati radnje shodno zakonskim propisima u pravcu u kojem je i do sada radilo", kratko su saopćili iz resornog ministarstva.

Pojašnjenja radi Američki Sjevero-zapad Univerzitet za zdravstvene nauke i tehnologije ANUHS/ASUZN kojem je u junu ove godine resorno ministarstvo oduzelo dozvolu za rad je pravni nasljednik Internacionalnog univerziteta u Goraždu samo je u međuvremenu promijenio ime i vlasnika.

Internacionalni univerzitet u Goraždu je mjesecima u fokusu pažnje bh. javnosti zbog istrage koja se vodi u vezi sa nezakonitim izdavanjem diploma na sva tri ciklusa studija većem broju osoba na području BiH, Italije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Libije, Turske i drugih zemalja.

I dok se čeka okončanje istrage i donošenje konačne tužilačke odluke u ovom predmetu pred resornim ministarstvom u Goraždu ponovo su "teške" odluke.

Ministarstvo je i prošle godine vršeći vanredne inspekcijske nadzore nad radom ove visokoškolske ustanove utvrdilo brojne nedostatke, zabranilo upis studenata na svim studijskim programima u periodu njihovog otklanjanja i do momenta sticanja ponovne akreditacije, što se nije dogodilo, pa im je oduzeta licenca za rad.

Iz Američkog Sjevero-zapad Univerziteta za zdravstvene nauke i tehnologije od Ministarstva sada traže da donese novo rješenje te bez odlaganja poduzme aktivnosti potrebne za nastavak postupka akreditacije univerziteta.

O konkretnim potezima u ovom slučaju resorno ministarstvo se još zvanično nije oglasilo.

Bez obzira na njihov ishod, činjenice su da se od samog osnivanja 2014. godine ova visokoškolska ustanova vezuje za brojne afere, do posljednje u nizu, međunarodnog skandala sa diplomama koje su predmet istrage ne samo Tužilaštva BiH već i italijanskog pravosuđa.