Brojna ročišta otkazana
44

Suđenje u predmetu Džena Gadžun ide jako sporo: Ko je do sada svjedočio i šta je rečeno

A. L.
Slučaj smrti djevojčice Džene Gadžun izazvao je buru reakcija u bosanskohercegovačkoj javnosti. Dvije godine nakon smrti, u septembru prošle godine, trebalo je početi suđenje, a tada su počeli i prvi problemi.
Od ročišta za izjašenjenje o krivici optuženih doktora Suada Rožajca, Nine Jovanović i Jasmine Halimić zbog više razloga ročišta su odgađana. Prvo je Rožajcu pozlilo, pa dvije sedmice kasnije advokati optuženih nisu došli na ročište, kasnije u dva navrata jedan od sudija nije prisustvovao zbog bolovanja, pa su branioci optuženih tražili izuzeće jednog od članova sudskog vijeća itd.

Sve to je rezultiralo da suđenje počne tek 21. decembra, odnosno tri mjeseca od dana kad je trebalo biti održano izjašnjenje o krivici.

Ipak, ni to nije donijelo poseban pomak jer je s odgađanjem ročišta nastavljeno. Razlozi su bili godišnji odmori advokata odbrane, traženje izuzeća tužioca, pa sve do posljednjeg razloga - odgoda zbog problema sa adresom vještaka u optužnici.

To suđenje je trebalo biti održano 29. augusta, odnosno nakon ljetne pauze zbog godišnjih odmora. Tada nije održano, ali jeste 5. septembra.

Novo ročište zakazano je za 17. septembar.

Ko je do sada svjedočio i šta je rečeno

Od početka suđenja iskaz su kao svjedoci Tužilaštva KS dali majka Amila, otac Muris, pedijatar Amila Sidran, medicinski tehničari ekipa hitne pomoći koje su došle na mjesto događaja, vještaci koji su radili obdukciju tijela djevojčice, koji su ispitivali ispravnost medicinskih aparata u ordinaciji, kao i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova KS Vildan Bijedić i Bogdan Vidović.

Na jednom ročištu svjedok je bila Lamija Hukić-Fetahović iz ekipe Hitne pomoći koja je intervenisala tog 8. novembra 2021. godine. Kazala je da joj je doktor Benjamin Bejtović pri njenom dolasku rekao da su imali odobrenje pedijatra da uspavaju djevojčicu.

Vještak medicinske struke Nermin Sarajlić kazao je na jednom od ročišta kako je izvršio obdukciju preminule djevojčice po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo. Obdukcija je obavljena 16. novembra 2021. godine, a vještak je istakao da je utvrđeno da je smrt uzrokovana oštećenjima po život važnih centara u mozgu.

Također, na jednom od ročišta pripadnik MUP-a Bogdan Vidović svjedočio je o snimku iz ordinacije u toku operacije koji je pregledao. Kako se moglo vidjeti na snimcima, Rožajac i anestetičarka Nermina Kadić u više navrata napuštali su salu, ne istovremeno. Tužilaštvo je istaklo kako je Rožajac u jednom od izlazaka bio odsutan čak 12 minuta. Moglo se vidjeti da je operativni zahvat prekidan u dva navrata te da su Rožajac i Kadić reagovali.

Na posljednjem ročištu svjedoci su bili Lejla Gurbeta Pokvić i Dino Peštek, uposlenici Verlaba, koji su izvršili verifikaciju anesteziološke mašine i pacijent monitora nakon operacije u ordinaciji Bejtović. Gurbeta Pokvić je tehnički rukovodilac u Verlabu. Navela je da je s kolegom Peštekom ustanovila da kod anesteziološke mašine nisu prisutni svi sastavni dijelovi i da uređaj nije bio cjelovit, odnosno da je utvrđena neusaglašenost sa zahtjevima pravilnika o mjeriteljskim i tehničkim zahtjevima. Neusaglašenost je utvrđena i kod drugog uređaja.

Vezano za anesteziološku mašinu, navela je da je utvrđeno da nema važeću verifikacionu oznaku te je i zatečeno oštećenje konzole kućišta. Kad je u pitanju pacijent monitor, konstatovala je kako nema dovoljnu količinu anestezioloških gasova.

Peštek je govorio o odstupanjima koja su zabilježena prilikom verifikacije uređaja i tom prilikom istakao kako se uređaji sa tako utvrđenim neusklađenostima, odnosno odstupanjima, od dozvoljenih granica ne trebaju koristiti već poslati na servis.

Također, na početku suđenja su svjedočili majka Amila i otac Muris i pretpostavlja se da bi oni u nastavku suđenja mogli biti i svjedoci odbrane.

Pozadina

Djevojčica Džena Gadžun je u novembru 2021. godine operisana u privatnoj klinici "Bejtović" u Sarajevu. Tokom operacije došlo je do komplikacija, i ona je 14. novembra 2021. godine preminula na KCUS-u.

U ovom predmetu optuženi su ljekari Suad Rožajac, Jasmina Halimić-Alajbegović i Nina Jovanović.

Benjamin Bejtović, vlasnik privatne klinike u kojoj je obavljena operacija, nije optužen.