Novac za tri produkcije
59

Sumnjiv javni poziv za promociju turizma FBiH: Kako projekat od 150.000 KM realizovati za duplo manje novca?

D. Be.
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Federalno ministarstvo okoliša i turizma je, kako smo pisali, raspodijelilo sredstva u iznosu od 250.000 KM na tri produkcije u svrhu promocije turizma. No, postoje sumnje da je tokom izbora dobitnika pogodovano određenim aplikantima dok su neki, kako tvrde, neosnovano odbijeni.
Javnim pozivom onemogućeno je podnošenje prigovora, a produkcija koja je odbijena tvrdi da im je resorno ministarstvo na čijem čelu je ministrica Nasiha Pozder (Naša stranka) neosnovano odbilo prijavu.

Spomenuti aplikant (videoprodukcija Helifilm) tvrdi da im je Ministarstvo svjesno poništilo ispravnu prijavu s obzirom da su ispunili formalno-pravne uslove propisane Javnim pozivom iako ministarstvo tvrdi suprotno.

"Svi listovi prijave moraju biti čvrsto uvezani na način da se onemogući naknadno vađenje ili umetanje. Pod čvrstim uvezom podrazumijeva se prijava sa pratećom dokumentacijorn ukoričena u knjigu ili prijava sa pratećom dokumentacijom osigurana jemstvenikom."

Ključno u navedenom je ovo "ili" što ostavlja prostor navedenoj videoprodukciji da sumnja u objektivnost pri izboru dobitnika. Helifilmu je rečeno da "jemstvenik nije ovjeren" iako nigdje u javnom pozivu nije pisalo da treba biti ovjeren. S druge strane, dokumentacija je bila osigurana čvrstim uvezom što je također bila opcija propisana javnim pozivom.

Tim povodom obratili smo se Federalnom ministarstvu okoliša i turizma sa nekoliko pitanja.

Prvo pitanje je glasilo zašto su onemogućeni prigovori aplikanata na "Javni poziv za prikupljanje i odabir projekata za raspodjelu sredstava 'Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – Transfer za razvoj turizma u Federaciji BiH" za 2024. godinu.

U odgovoru navode da je takva praksa uspostavljena 2016. godine u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma i da revizija nikada nije ukazivala na bilo kakvu potrebu mijenjanja te prakse te je s istom nastavljeno. Ističu i da su ipak odgovorilo na svaki prigovor pojašnjavajući rezultate transfera.

Dalje, Javnim pozivom je propisano da minimalna vrijednost prijavljenog projekta mora iznositi 150.000 KM, a maksimalna 250.000 KM. Na pitanje kako su tri produkcije/kompanije dobile sredstva (raspodjelom maksimalnog iznosa 250.000 KM), ako su sredstva trebala biti namijenjena samo jednoj produkciji/kompaniji, iz Ministarstva nisu odgovorili direktno već su opisali ciljeve projekta kazavši da nije propisano da se sredstva za Program 5 dodjeljuju samo jednoj produkciji/kompaniji.

"Sredstva su dodijeljena u skladu sa propisanim kriterijima, a na osnovu aktivnosti apliciranih projekata."

I sada dolazimo do ključnog dijela.

Ako projekat jedne produkcije/kompanije nije mogao biti u iznosu manjem od 150.000 KM (propisano javnim pozivom), kako je onda novac raspodijeljen i dodijeljen u iznosima manjim od propisanih min. 150.000 KM (dodijeljena sredstva: 94.445 KM; 83.333 KM i 72.222 KM).

Da pojednostavimo, ako se produkcija "XY" morala prijaviti s projektom minimalne vrijednosti 150.000 KM, kako može raspodjelom novca dobiti npr. 80.000 KM te kako će kvalitetno realizovati prijavljeni projekat za manje novca od potrebnog!?

Lista aplikanata koji su dobili sredstva
Lista aplikanata koji su dobili sredstva

Na ovo pitanje iz Ministarstva kažu:

"S obzirom na pristigle aplikacije, jedini način da se realizira program jeste bila raspodjela kako je to sačinila Komisija za odabir korisnika. Aplikanti će sprovesti svoje projektne aktivnosti tako da će biti u obavezi korigirati budžet projekta proporcionalno dodijeljenim sredstvima o čemu će izvijestiti ovo Ministarstvo prilikom pravdanja sredstava. Aplikanti na ovom kao i svim drugim programima su potpisivanjem ugovora prihvatili i dodijeljeni budžet i obaveze definirane ugovorom."

Dakle, aplikanti će morati korigovati projektne aktivnosti što znači da neće realizovati ono što su prijavili u projektnoj dokumentaciji pri apliciranju na Javni poziv odnosno ono na osnovu čega su već dobili novac. Po logici, konkurs bi trebao biti poništen jer prijavljeni projekti ne mogu biti realizovani u punom obimu odnosno kako su aplicirani.

Ono što je još proširilo sumnju jeste činjenica da za ovaj program nije javno objavljen datum potpisivanja ugovora, no iz ministarstva kažu da objava termina potpisivanja ugovora nije obaveza propisana Odlukom Vlade Federacije BiH niti Javnim pozivom Ministarstva. Ipak dodaju da su ugovori potpisani 29.7. i 31.7. o čemu postoje informacije na web stranici Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

I na kraju smo pitali da li su produkcije/kompanije koje su dobile sredstva objavile javno svoje projekte (na društvenim mrežama, web stranicama, YouTube...) te, ukoliko jesu, da nam dostave linkove gdje možemo pogledati materijale koji promovišu turizam u FBiH.

"Sve obaveze korisnika sredstava regulisane su ugovorom pa i javna objava putem medija. Aplikanti imaju obavezu da realiziraju aktivnosti predviđene ugovorom u roku utvrđenim istim. Federalno ministrastvo okoliša i turizma vrši nadzor nad utroškom sredstava iz javnog poziva a aplikanti kojima su dodjeljena sredstva imaju obavezu periodičnog izvještavanja i finalnog po realizaciji ugovora. Ugovori su nedavno potpisani i u fazi realizacije, te će svi sadržaji, uključujući i video materijale biti javno dostupni što je i ideja programa kako je definisano i u ranije spomenutoj Strategiji razvoja turizma Federacije BiH", kažu iz Ministarstva.