Politički procesi
74

Susret Konakovića i Schmidta, visoki predstavnik pozdravio "brzo" formiranje Vijeća ministara

B. R.
Susret Christiana Schmidta i Elmedina Konakovića u Sarajevu (Foto: MVP BiH)
Susret Christiana Schmidta i Elmedina Konakovića u Sarajevu (Foto: MVP BiH)
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković (NiP) i visoki predstavnik Christian Schmidt razgovarali su danas u Sarajevu. Ovo je njihov prvi javni susret nakon što je Konaković prije dva dana izabran za šefa diplomatije.

Kako su saopćili iz Ministarstva vanjskih poslova, na sastanku, kojem je prisustvovao i zamjenik ministra Josip Brkić (HDZ), razgovarali su o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, reformskom procesu na euroatlantskom putu, s osvrtom na kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji.

Schmidt je čestitao Konakoviću na imenovanju za ministra vanjskih poslova te pozdravio, kako je naveo, brzo formiranje novog saziva Vijeća ministara. Poručio je da je vrijeme da se u Bosni i Hercegovini dese pozitivne promjene, jer to građani očekuju.

Podsjetio je da Bosna i Hercegovina nakon dobijanja kandidatskog statusa,treba činiti korak po korak na svom evropskom putu, istakavši spremnost Ureda visokog predstavnika (OHR) da u tom cilju pruži podršku, ekspertizu i konstruktivnu razmjenu mišljenja.

Konaković je napomenuo da su evropske integracije, saradnja s NATO-om i regionalna saradnja vanjskopolitički prioriteti Bosne i Hercegovine. Naglasio je da je Bosna i Hercegovina svjesna obaveza nakon dobijanja kandidatskog statusa te iskazao opredjeljenost za provedbu neophodnih reformi na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Zamjenik ministra Brkić je govorio o saradnji Bosne i Hercegovine i NATO-a, s fokusom na usvojene Programe reformi kao političkog i pravnog okvira saradnje s NATO-om. Na sastanku je razgovarano i o predstojećoj Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji koja će se održati sljedeći mjesec, kao i saradnji u regiji Zapadnog Balkana, saopćili su iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.