S početkom u 13 sati
0

Sutra se nastavlja suđenje Dodiku i Lukiću nakon što je odbijen zahtjev za izuzećem sutkinje Uzunović

I. Sa.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Pred Sudom BiH će sutra biti nastavljeno suđenje predsjedniku RS Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika Srpske" Milošu Lukiću.
Ovu informaciju je potvrdio advokat Dodika Goran Bubić koji je za Srnu rekao da sutra slijedi izvođenje dokaza odbrane drugooptuženog Lukića te replika dokaza Tužilaštva u zavisnosti od raspoloživog vremena.

Suđenje će biti nastavljeno u 13 sati pred sutkinjom Senom Uzunović jer je Krivično vijeće Suda BiH prošle sedmice odbacilo zahtjev odbrane Dodika za njeno izuzeće.

Bubić je nakon te odluke Krivičnog vijeća izjavio da "ne iznenađuje što nije prihvaćen zahtjev za izuzeće Uzunović jer proces koji se vodi pred Sudom BiH nije usmjeren ka vladavini prava, već eliminaciji Dodika iz političkog života u BiH".

On je naglasio da su zahtjev za izuzeće podnijeli jer su na to "bili natjerani ponašanjem sudije na glavnom pretresu".

"Odbrana je tvrdila da nismo dobili podnesak suda koji je faksiran, a takav način dostavljanja nije predviđen po Zakonu o krivičnom postupku. Činjenica je da taj podnesak uopšte nije isprintan na mom telefaksu, a stručno tehničko lice iz Suda BiH je potvrdilo da se to moglo desiti iz niza tehničkih razloga", rekao je Bubić.

Protiv Dodika i Lukića se vodi proces zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika u BiH.