Zaštita okoliša
106

Sve više Sarajlija odvaja otpad, podijelili su svoja iskustva

B. R.
Na više lokacija u Sarajevu kontejneri za selektivno odlaganje otpada
Na više lokacija u Sarajevu kontejneri za selektivno odlaganje otpada
Postavljanje zelenih otoka na više od 275 lokacija u Kantonu Sarajevo novost je ovog ljeta koja je nailazi na sveopće odobravanje građana.

Kompletima kontejnera plave, žute i zelene boje, razmještenih na lokacijama širom grada, unaprijedit će se sistem odvojenog prikupljanja otpada, čime će se donijeti dalekosežne prednosti za život u gradu, okoliš i održivu ekonomiju.

Zahvaljujući zelenim otocima, koji se nalaze u mnogim naseljima, kao i kantama plave, žute i crne boje u padinskim dijelovima grada, moguće je jednostavnije odvajati kućni otpad i odlagati ga u odgovarajuće kontejnere.

U plave kontejnere i kante odlaže se kartonska ambalaža, novine, kancelarijski papir i ostali nezaprljani papirni otpad. Žuti kontejneri i kante namijenjeni su za odlaganje plastičnih flaša i ambalaže, limenki, najlona, pakovanja za deterdžente i sličnog plastičnog otpada. U velika zelena "zvona" mogu se odlagati staklene flaše, tegle i drugi stakleni ambalažni otpad.

Sav reciklažni otpad prikupljen na ovakav način odvozi se u sortirnicu Smiljevići, gdje se ručno razdvaja, grupiše i priprema za reciklažu. Na ovaj način će se generalno smanjiti količina komunalnog otpada, produžiti životni vijek sanitarne deponije Smiljevići.

Zahvaljujući podršci Vlade Republike Češke, u Sarajevo je za odvojeno prikupljanje reciklažnog otpada dopremljeno 770 kontejnera, 4.800 kanti i 1.848 kompostera za organski otpad.

Iskustva građana

Brojni građani su zadovoljni zbog uspostavljanja učinkovitijeg sistema upravljanja otpadom. Među njima je i Valida Vilić koja u svom domaćinstvu svakodnevno odvaja prikupljeni otpad.

"Sve je počelo spontano kada sam shvatila da imam više od stotinu odvojenih staklenih tegli. Jednostavno ne mogu staklo da bacim u kontejner s ostalim otpadom kad znam da se može stopostotno reciklirati. Preko Facebooka sam kontaktirala preduzeće 'Rad' koje mi je u roku od nekoliko sati odgovorilo. Tako je počelo", ispričala je Valida.

Valida Vilić
Valida Vilić

Prema njenim riječima, kada je uspostavila sistem prikupljanja plastike, papira i stakla u svom domaćinstvu, shvatila je da je zapravo mali postotak organskog otpada.

"Ako mi smanjimo količinu komunalnog otpada i u startu odvojimo ono što se može ponovno koristiti, automatski smanjimo i količinu otpada koja završi na deponiji. Toliko sam se navikla i toliko mi je to ušlo u rutinu da zaista ne bih mogla više ne razdvajati otpad", konstatirala.

Brojna domaćinstva već su usvojila praksu poznatu pod tri slova "R": Reduce - Reuse - Recycle (smanjenje količine otpada, ponovna upotreba i reciklaža). Daniela Gogić je građanka koja to prakticira već godinama.

"Moj princip jeste da već prilikom kupovine pokušavam smanjiti količinu ambalaže. Sve što možemo da ponovo iskoristimo treba da tako tretiramo. Jako mi je drago kada mogu da sačuvam svaku teglu, sve flaše. Nekada smo zaista tako i živjeli, a onda odjednom smo postali ljudi koji ne razmišljaju o tome šta će biti poslije nas. Nije teško reciklirati", poručila je.

Daniela Gogić
Daniela Gogić

Kako je kazala, onog trenutka kada je ispraznite, flašu jednostavno ne bacite u kantu zajedno s ostalim smećem, nego je odložite na odvojeno mjesto gdje prikupljate plastiku. Isto je i sa staklom.

"Kada se spremnici napune, ispraznite ih u određene kontejnere ili odnesete u reciklažno dvorište. Osjećate se dobro i korisno kada to uradite", dodaje je Daniela.

Da svijet ostaje na mladima primjer su sestre Alma i Ela, učenice iz Sarajeva za koje je razdvajanje otpada prva faza reciklaže.

"Otpad nije smeće, jer ga možemo reciklirati i opet upotrijebiti. U našoj kuhinji ispod sudopera imamo tri kese, naša baka ih je sašila. U njih odvajamo staklo, plastiku i papir, a kada se napune, istresemo ih u raznobojne kontejnere. Ljepše je živjeti kada znamo da smo pomogli prirodi", navele su Alma i Ela.

Ela i Alma
Ela i Alma

Projekat "Efikasan sistem upravljanja otpadom u Kantonu Sarajevo" implementira međunarodna organizacija "People in Need" u partnerstvu sa preduzećem "Rad" i Dekonta, a uz finansijsku podršku Vlade Republike Češke vrijednu 2,6 miliona KM.