praznik naše domovine
57

Svečanim programom na Centralnom spomen obilježju u Konjicu obilježen Dan državnosti

S. Š. U.
Foto: Grad Konjic
Foto: Grad Konjic
U fokusu aktivnosti kojima je Grad Konjic obilježio Dan državnosti Bosne i Hercegovine sadržaji kojima je mladim ljudima ukazano na historijski kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine i sve njene vrijednosti.

Obilaskom šehidskih mezarja i spomen obilježja i odavanjem počasti svima koji su kroz burnu historiju položili svoje živote za odbranu BiH i slobodu njenih građana, te programom na Centralnom spomen obilježju na Trgu državnosti Alija Izetbegović danas je Grad Konjic obilježio Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Tokom programa predstavljeni su radovi nauspješnijih učenika osnovnih i srednjih škola koji su učestvovali u literarnom konkursu raspisanom u povodu Dana državnosti.

Također, danas članovi GSS-a "Prenj" Konjic i građani Konjica organizovano su posjetili kraljevski grad Bobovac, gdje su zajedno sa građanima iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine obilježili Dan državnosti.

"U fokusu aktivnosti kojima Grad Konjic obilježava ovaj značajni praznik naše domovine su različiti sadržaji kojima želimo mladim ljudima ukazati na historijski kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine i sve njene vrijednosti. U tu čast organizovani su časovi historije, defile naših osnovaca i srednjoškolaca kroz grad sa državnim znamenjima, uručene su im prigodne čestitke i pokloni, organizovan bogat zajednički program svih obrazovnih ustanova, otvorena izložba likovnih radova, prispjelih na likovni konkurs. Kroz sve navedeno naši najmlađi sugrađani iskazali su patriotizam i ljubav prema domovini, na što smo posebno ponosni, jer nakon nas želimo da upravo oni budu njeni vjerni čuvari" kazao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić.

Gradonačelnik je uputio upućujući čestitku svim Bosancima i Hercegovcima povodom Dana državnosti.

Grad Konjic je u povodu Dana državnosti ukrašen državnim zastavama, a priređena je i svojevrsna izložbu na otvorenom.

Na mostu Jurija Gagarina istaknute su sve historijske zastave Bosne i Hercegovine, kako bi se naglasio kontinuitet njene državnosti, što je posebno privuklo pažnju građana svih generacija.