Nastavio po svom
102

Svi Helezovi pucnjevi u prazno: Ne može naređivati vojsci da pucaju i privatna firma za dronove

D. Be.
Foto: Pixsell/Armin Durgut
Foto: Pixsell/Armin Durgut
Ministar odbrane BiH Zukan Helez nastavio je priču o dronovima iako ponovo nije ponudio niti jedan novi i validan argument koji bi zaista mogao i navesti na to da BiH proizvodi borbene bespilotne letjelice.
Helez je gostujući na televiziji Face ponovo iskoristio medijski prostor da teško i bespredmetno optuži portal Klix.ba jer mu se očito nimalo ne dopada ono što pišemo, no to ćemo ostaviti za neku drugu priliku.

Ono što je interesantno kod sinoćnjeg Helezovog nastupa jeste nekoliko tvrdnji koje je iznio u javni prostor.

"Pucanje u zrak"

Prvo, ponovo je rekao kako je on naredio "pucanje na dronove iznad kasarne OS BiH" u Rajlovcu iako se ispostavilo da se radilo o sportskim letjelicama akrogrupe Flying Bulls Acrobatics Team.

Ono što bi Helez trebao znati, ili makar se informisati nakon tog događaja, jeste da područje kasarne u Rajlovcu nije "no fly zone" niti "dangerous" niti "prohibited area" već spada u zračni prostor sarajevskog aerodroma. Rajlovac je po relevantnim i ažuriranim kartama samo heliodrom što znači da nisu zabranjeni preleti.

I da jeste (a nije) no fly zone, postoji posebna frekvencija koju svi avioni slušaju te na kojoj se izdaju upozorenja i vrši identifikacija letjelica.

"Naređivanje"

Ministar odbrane BiH nema nadležnost da naređuje vojnicima borbene ili druge aktivnosti već to radi načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, a po naređenju odnosno odobrenju Predsjedništva BiH koje je vrhovni komandant Oružanih snaga BiH.

Iako Helez tvrdi da ima, a nema, tu nadležnost, onda bi ga trebalo pitati zašto naprimjer OS BIH čekaju odobrenje Predsjedništva BiH da polete helikopteri na požarišta!? Zašto on, kao ministar odbrane kako tvrdi, ne naredi da helikopteri polete već čeka odobrenje.

Nadležnosti ministra odbrane BiH
Nadležnosti ministra odbrane BiH

Ministar odbrane BiH ima organizacione i administrativne nadležnosti koje su predmet vrhovne komande i kontrole Predsjedništva BiH.

A što se tiče "pucanja na dronove" u Rajlovcu koji zapravo nisu bili dronovi vec letjelice sa pilotima, to će također biti jedna od zanimljivih tema u narednom periodu koje će ministar Helez trebati objasniti domaćih, ali i inostranim institucijama

Druga zanimljiva izjava jeste kada je ponovo govorio o "bh. dronovima" odnosno trenutak u kojem je "objašnjavao" da se "čipovi za dronove proizvode u Kini".

Problem u toj Helezovoj izjavi jeste što je kompletan dron proizveden u Kini, a koji je kasnije predstavljen kao "bh. dron", a što smo i raskrinkali, a ne samo "čipovi". Niti jedna fabrika namjenske industrije u BiH nema tehnologiju za proizvodnju vojnih dronova.

Proizvodnja dronova i privatna firma

Treće, iako je davno najavio da će određene novinare odvesti da snime dron-kamikazu, to se još nije dogodilo. Ipak, Helez sada kaže da te dronove u BiH proizvodi privatna firma pa se postavja pitanje kakve veze on kao ministar odbrane BiH i Ministarstvo odbrane BiH i država BiH trenutno ima sa privatnom firmom?

Ako je sklopljen ijedan ugovor jednog državnog ministarstva sa privatnom kompanijom onda bi to javnosti trebalo biti prezentovano. No, nije.

Helez je ranije tvrdio i da postoji interes dvije države za izvoz dronova, pa je dodao da su čak potpisani i predugovori i ugovori. No ni to nije moguće bez Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH iz kojeg su demantovali sve Helezove izjave.

''Svaki vid proizvodnje sredstava za vojnu upotrebu, uključujući i dronove koji su namijenjeni za vojnu upotrebu, mora biti registrovan u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kako za proces proizvodnje, tako i za izvoz za koji je neophodna izvozna dozvola. Uvidom u bazu podataka koja se vodi u ovom Ministarstvu, nije bilo zaprimljenih zahtjeva kao ni izdatih dozvola za izvoz ove vrste robe."

No, sada se postvalja pitanje da li Helez koristi svoj utjecaj i pogoduje nekome u privatnim poslovima? To bi u jednom momentu moglo biti interesantno i nadležnom tužilaštvu.

A Helez je u aprilu govorio da "ćemo to izvoziti", misleći na BiH. Tada je rekao i da postoje potpisani ugovori, da je zatvoren tehnološki proces i da je to "ozbiljna priča". Iako je spominjao cijeli proces kao "vojnu tajnu" u istom momentu je i obećavao određenim novinarima kako će ih odvesti na lokaciju da sve vide i snime.

Gostujući u Klix Studiju u maju ove godine, Helez je rekao da BiH proizvodi dronove samoubice i da su oni već testirani i da rade super.

"Tačno je da ih proizvodimo. Da bi se taj dron napravio, to se mora raditi na pet mjesta u BiH. To je sve legalno i već se radi. Uvozimo neke dijelove iz nekih država, to se sve sklopi na kraju, kao i Mercedes. Ljudu misle da mi pravimo atomsku bombu. Danas nema kuće koja nema dron. Mi imamo interes dvije države koje žele da mi to izvozimo, jedna od njih je Katar, druga je jedna od zemalja bivšeg Sovjetskog saveza. Ima procedura kako se to radi. Ti dronovi se proizvode legalno, mi želimo zaraditi na tome. Znate šta je dron kamikaza? Samo nosi šest granata, to ga razlikuje od civilnog drona. To kad se izvozi, treba dozvola četiri ministarstva. Šta je tu sporno? Pa, za sve treba dozvola. Oni ne potpisuju dozvolu za ugovor. Oni je potpisuju kad se traži dozvola za izvoz", kazao je.

Otkriva da je Bosna i Hercegovina već napravila određen broj dronova kamikaza te da EUFOR ulazi u fabriku namjenske industrije gdje se proizvode dronovi. No, sada govori o privatnoj firmi.

"Te granatice koje su priključene na njega raznesu njega i raznesu cilj. Drugi dron koji se ovdje proizvodi izbaci dvije male granate i vrati se nazad. Ja ću pozvati novinare kad to bude serijska proizvodnja. To je sasvim normalno. Bolje da neko da dozvolu za izvoz toga da mi zaradimo i da te firme zarade. Mi smo sila u namjenskoj industriji. Hrvatska je članica NATO-a, kod nas je puno jača namjenska industrija. EUFOR ulazi u tu fabriku gdje mi pravimo dronove. Neću vam reći gdje je fabrika iz koje na kraju izađu dronovi, kad bude sve gotovo pa onda", kazao je.

Podsjetit ćemo da bi BiH proizvodila dronove za vojnu upotrebu, potreban je potpisan ugovor sa drugom zemljom (uvoznicom).

Svi naši sagovornici su mjesecima govorili da bh. namjenska industrija trenutno ne može proizvoditi dronove za vojnu upotrebu jer niti ima tu savremenu tehnologiju i resurse, niti postoje ugovori o proizvodnji i namjeni tj. izvozu. Samo Helez tvrdi suprotno, bez argumenata.