Konferencija u Sarajevu
0

Svjetski dan bez duhana: 40 posto odraslih u BiH konzumira cigarete

A. Ku.
Jasmina Čekrić, izvršna direktorica PROI-a
Jasmina Čekrić, izvršna direktorica PROI-a
Povodom obilježavanja Svjetskog dana bez duhana u Sarajevu se održava diskusija na temu "Implementacija politika kontrole duhana u BiH", a koju organizuje PROI uz podršku Ambasade Švicarske i u saradnji sa Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Banjoj Luci.
Centralna tema događaja je važnost razvijanja i poboljšanja politika kontrole duhana, koje su od esencijalnog značaja za zdravstveni sistem Bosne i Hercegovine.

Medijima se prije održavanja tematske konferencije obratio sprecijalni predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Erwin Cooreman.

On je na početku istakao da od posljedica pušenja umre osam miliona ljudi i 1,2 miliona usljed sekundarnog izlaganja dimu.

Erwin Cooreman, predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije u BiH (Foto: V. D./Klix.ba)
Erwin Cooreman, predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije u BiH (Foto: V. D./Klix.ba)

"Sve ove borojke su nažalost činjenice i mi ih pokušavamo na neki način obrnuti, jer sve ove smrti mogle bi se spriječiti ako bi se prestalo sa pušenjem. Godine 2003. je odborena i donesena Konvenvija o kontroli upotrebe duhana koja je ovdje prihvaćena dvije godine kasnije, ona je obavezujuća za BiH i fokusira se na smanjenje potražnje za duhanom s jedne strane i ponude. Dug put je pred nama, ali na pravom smo putu. Prošle godine je Federalni parlament donio zakon o kontroli upotrebe duhana, anedavno su usvojeni i podazakonski akti, tako da su to dobri koraci", rekao je Cooreman.

Naglasio je da je duhanska industrija usmjerena na malade te im nudi elektronske cigarete koje su također štetne.

"Preko 35 miliona mladih u dobi između 15 i 18 godina su konzumenti ovih novih proizvoda sa tendencijom da počnu koristiti konvencionalne duhanske proizivde", upozorava.

Izvršna direktorica PROI-a Jasmina Čekrić podsjetila je da su usvojeni podzakonski akti, odnosno Pravilnik koji će dati smjernice o upotrebi duhanskih proizvoda u zatvorenim javnim objektima.

"Pravna lica imaju godinu dana da prilagode poslovanje bez kažnjavanja. Usvajanjem ovih podzakonskih akata dobijamo drugu fazu implementacije zakona gdje ćemo konačno moći vidjeti rezultate. Pred nama je da se uspostavi Federalna komisija za kontrolu duhana koja će dodatno podržati napore na strateškom nivou", naglasila je Čekrić.

Dragan Gligorić sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banja Luci kazao je medijima da su rezultati istraživanja pokazali da 40 posto odraslih u BiH konzumira cigarete.

"Stanje u oblasti konzumacije duhana je alarmantno i zahtjeva višedimenzionalni pristup, prije svega rast akciza na duhan kako BiH ne bi bila međšu prvih 11 zemalja sa aspekta prevalencije", kazao je Gligorić.