Kritike i u Njemačkoj
63

Tagesspiegel: Tantrumi, prijetnje i neuspjesi Christiana Schmidta u BiH

D. Be.
Naslovnica Der Tagesspiegela
Naslovnica Der Tagesspiegela
Njemački dnevni list Der Tagesspiegel objavio je tekst o, kako su naveli, neuspjesima visokog predstavnika Christiana Schmidta u Bosni i Hercegovini i podsjetili na njegove ispade bijesa. U tekstu njemački list citira i nedavno pisanje portala Klix.ba.
"Christian Schmidt, visoki predstavnik u Sarajevu, pod pritiskom je zbog nekontrolisanih nastupa. Sada kada formiranje vlade u balkanskoj zemlji propada, ponovo ga kritikuju", piše Tagesspiegel u uvodu.

Dalje podsjećaju kako je Schmidt jednom prilikom imao izljev bijesa u Goraždu kada je govorio o stalnim svađama političara u BiH.

"Demokratija gubi smisao ako se ne poštuje volja birača. Ovo je moj posljednji poziv da dođete k sebi", upozorio je u petak Christian Schmidt.

Tagesspiegel podsjeća da ovo nije prvi pokušaj njemačkog diplomate da omogući formiranje nove Vlade FBiH.

Njemački list dalje podsjeća da dok su građani čekali prve rezultate Općih izbora 2022. godine, Schmidt se prvi pojavio na televiziji i poručio kako je on, dok su građani glasali, donio odluku da "osigura da se računa glas građana".

Tokom izbornog procesa, Nijemac je naredio izmjenu izbornog zakona BiH, što je izazvalo velike kritike, a Schmidt je sve pokušao objasniti da je urađeno s ciljem deblokade formiranja vlasti.

"Međutim, ovaj cilj nije postigao: pravovremeno formiranje vlade u četvrtak nije uspjelo. Schmidt nije računao na mogućnost različitih koalicija u dva doma parlamenta.

Tagesspiegel u svom tekstu citira i Klix.ba koji je u svojoj analizi objavio kako je Schmidt u svom posljednjem obraćanju ispred zgrade OHR-a, prošle sedmice, izbjegao kazati kako je sam odgovoran za trenutnu blokadu formiranja nove federalne vlade.

Njemački novinari nisu proputili priliku da podsjete kako mnogi Schmidta optužuju da "previše pažljivo sluša šaputanje iz Zagreba i Beograda i da uz stvarnu podršku nacionalističkih stranaka poput hrvatskog HDZ-a ili srpskog SNSD-a dodatno produbi podjele u zemlji".

"Šef OHR-a, koji ima značajne ovlasti, zapravo bi trebao osigurati da se poštuje Dejtonski mirovni sporazum iz 1995. godine . No, Schmidt, kojeg je Angela Merkel postavila na dužnost neposredno prije kraja njenog mandata u augustu 2021. godine, izaziva stalnu kontroverzu u svojoj zemlji domaćinu", piše Tagesspiegel.

Dalje navode da se Schmidtove dobre namjere i naporan rad teško mogu poreći, međutim, dugogodišnjem članu Bundestaga nedostaju potrebni instinkti i dovoljno diplomatsko iskustvo za vrlo klizavu političku arenu u BiH.

Da Schmidt ima podršku Berlina, iako je njegov CSU prešao u opoziciju, nije sporno. No, njemački list upozorava da kritike na račun šefa OHR-a počinju da rastu i u Njemačkoj.

"Pored Društva za ugrožene narode, grupa njemačkih bivših diplomata i stručnjaka za Balkan nedavno je pozvala na zamjenu veterana CSU-a u pismu Komitetu za vanjske poslove Bundestaga: 'Schmidt nanosi trajnu štetu miru u BiH i ugledu Savezne Republike Njemačke", zaključeno je.

Prema informacijama lista Tagesspiegel, za ovaj mjesec planiran je sastanak u komitetu sa Christianom Schmidtom.