Nabavka vakcina
138

Tegeltija: Državni nivo do sada nije ništa nabavljao za zdravstvo, krivica nije naša

N. V.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija je danas govorio o vakcinama koje bi trebalo da stignu u državu preko COVAX sistema, ali i o drugim temama vezanim za epidemiju.

Najavio je da bi ubrzo trebalo stići 89.200 AstraZenecinih vakcina iz COVAX sistema te da bi kroz program Evropske unije u drugoj polovini aprila trebalo da počne isporuka vakcina zemljama Zapadnog Balkana.

"Procjena je da će BiH u prvom kvartalu biti dostupno najmanje 120.000-150.000 vakcina od Evropske unije", rekao je Tegeltija.

Govoreći o letargičnosti države prilikom nabavke vakcina, on je kazao da su njih ruska i kineska ambasada obavijestile da proces nabavke ne može ići na tom bilateralnom osnovu.

Također, Tegeltija smatra da krivica za nenabavku vakcina nije na Vijeću ministara, jer država nikada nije nabavljala potrepštine za zdravstveni sektor u BiH.

"Da li je Vijeće ministara išta nabavljalo do sada u epidemiji? Maske? Respiratore? Vakcine za sezonsku gripu? Nije nabavljano na državnom nivou. Odjednom kad se pojavi problem, pokuša se sve prebaciti na Vijeće ministara. Sve ono što je bilo globalno, Vijeće je ispregovaralo. Osigurali smo zakonski okvir da se sve realizuje", rekao je on.

Dodao je još da Vijeće ministara, osim što ništa nije nabavljalo u pandemiji, to nije radilo nikada ukoliko je riječ o zdravstvenom sektoru, međutim čini se da ne shvata da je država ta koja se treba pobrinuti za svoje građane, bez obzira na to kakve su joj bile dosadašnje navike.