Nepoštivanje protivnika
75

Tek počela predizborna kampanja, a već uništeni plakati Naše stranke u Sarajevu

I. Sa.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Iako je predizborna kampanja za lokalne izbore počela tek prije nekoliko dana, već se mogu primijetiti prvi problemi uništavanja postavljenih plakata.

Tako su na području općine Novi Grad u Sarajevu uništeni postavljeni plakati Naše stranke na način da su preko ispisane uvredljive riječi, a neki od njih su i pocijepani.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Podsjetimo da je na terenu i poseban tim kantonalnih komunalnih inspektora u Kantonu Sarajevu koji bi trebali u vrijeme predizborne kampanje kontrolisati (ne)poštivanje propisa kojima je određen postupak i način postavljanja plakata.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Službe komunalnih redara KJKP "Rad" i KJKP "Park" će vršiti neposrednu kontrolu komunalne čistoće na terenu, tokom predizborne kampanje i do okončanja izbornog procesa uz pojačanu kontrolu te će sve uočene nepravilnosti biti sankcionisane od strane kantonalne komunalne inspekcije, koja će utvrđene nepravilnosti sankcionisati u skladu sa Zakonom o komunalnoj čistoći Kantona Sarajevo izdavanjem prekršajnih naloga.

Predviđene novčane kazne za pravne subjekte iznose od 1.000 do 6.000 KM, a za odgovornu osobu u pravnom subjektu od 500 do 2.000 KM.

Postavljanje plakata je zabranjeno izvan mjesta određenog za tu svrhu, a zabrana se odnosi na stubove javne rasvjete, kontaktne mreže trolejbusa i tramvaja, stabla, trafo-stanice, nadvožnjake, podvožnjake, pasaže, fasade zgrada.