Ko će ih zamijeniti?
32

Termina nema, ali ni ljekara: Pitali smo bolnice širom BiH koliko je doktora napustilo ove ustanove

I. Sa.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
"Nemamo skorijeg termina jer nam nam nedostaje doktora" postala je uobičajena rečenica na pitanje brojnih pacijenata koji pokušavaju doći na red za neki od pregleda u javnim bolnicama.

To nije problem samo u Sarajevu, već i Mostaru, Tuzli, Banjoj Luci, Istočnom Sarajevu...

O tome najbolje svjedoče pacijenti brojnih bolnica koji pokušavaju imati razumijevanja iako mjesecima čekaju termine, dijelove aparata i zdravstvenu uslugu... Oni koji mogu - odlaze u privatne bolnice gdje termin dobiju jako brzo.

U skladu s tim, poslali smo upite nekoliko bolnica širom naše zemlje o tome koliko je doktora napustilo njihovu ustanovu u posljednjih pet godina. Odgovori koje smo dobili su nam potvrdili da se radi o stotinama odlazaka dok se postavlja pravo pitanje: kako stručne ljude zadržati?

Desetine odlazaka iz mostarske bolnice

Iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar su za Klix.ba odgovorili da je u periodu od 1. januara 2019. godine do danas, ovu ustanovu napustilo 78 doktora.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Od toga se radi o 20 odlazaka u penziju te 33 sporazumna prekida.

Ostatak je vezan uz nepovratke s neplaćenog odsustva, smrt i istek ugovora na određeno vrijeme.

U Općoj bolnici zaposleni brojni doktori

Nešto drugačija situacija je u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu. Tačnije, prema podacima bolnice, u period od 1. januara 2019. do 30. septembra 2024. godine, u radni odnos su primljena 92 ljekara specijalista, od kojih je 18 subspecijalista.

U istom periodu, u penziju je otišlo 20 ljekara specijalista, a dva su preminula. Sporazumni raskid ugovora o radu su zatražila i dobila 23 ljekara specijalista.

Foto: Klix.ba (Foto: I. L./Klix.ba)
Foto: Klix.ba (Foto: I. L./Klix.ba)

S obzirom na to da je zakonom o radu utvrđena mogućnost prijema u radni odnos na određeno vrijeme, za dvoje ljekara specijalista koji su primljeni na ovaj način, prestao je radni odnos istekom ugovora o radu za period na koji je zaključen.

U radni odnos za period trajanja specijalizantskog staža primljeno je 57 doktora medicine sa eventualnom mogućnosti ponude radnog mjesta ljekara specijaliste iz oblasti za koju obavljaju specijalizantski staž, odnosno, nakon položenog specijalističkog ispita.

Dramatičniji podaci za bolnicu u Istočnom Sarajevu

Podsjetimo da se bolnica "Srbija" već duži period suočava sa odlaskom medicinskog kadra. Direktor ove ustanove Nebojša Šešlija je naveo kako su u zadnjih sedam, osam godina 15 do 20 doktora ispratili u penziju.

"U proteklih pet do šest godina, imamo 20 doktora koji su nas napustili zbog prelaska u druge ustanove, kako u Sarajevu tako i u inostranstvu. Uz sve te stvari koje predstavljaju problem u organizovanju posla, uspijevamo organizovati posao na dozovoljavajući način, a uz sve to smo uspjeli raspisati 43 nove specijalizacije i poslati sedam doktora na subspecijalizaciju", izjavio je Šešlija.

Foto: Bolnica
Foto: Bolnica "Srbija"

Osim odlaska ljekara, bolnica "Srbija" se suočava i sa odlaskom medicinskih tehničara.

"Na početku godine, imali smo odljev određenog broja tehničara u Sarajevo u privatnu bolnicu, međutim, to se stabilizovalo. Zaposlili smo učenike koji su bili voljni poslije završetka srednje škole da rade u našoj ustanovi, plaćamo im pripravnički staž", izjavio je Šešlija ranije za Buku.

Jedan od glavnih problema su plate

Goran Motika, potpredsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara RS upozorovao je na masovne odlaske doktora još na proljeće.

Kako je naveo - plata medicinskih sestara i tehničara u RS-u su niske.

"Najveća plata medicinske sestre u RS za sestre koje imaju kraći radni staž iznosi oko 1.120 KM osnovna, a sa uračunatim noćnim radom i pripravnostima oko 1.440 KM. Medicinske sestre i tehničari koji imaju oko 28 godina radnog staža imaju osnovnu platu oko 1.370 KM, a sa uračunatim noćnim radom i pripravnostima oko 1.570 KM. Kako saznajemo iz raznih izvora, plate koje im se nude u pomenutoj (op.a. privatnoj) bolnici duplo su veće od plata u našoj ustanovi. Granica između Istočnog Sarajeva i Sarajeva je samo jedna ulica, što je također otežavajuća okolnost za nas jer ni prevoz, ni udaljenost nije nikakav problem. Želim također istaći da je izuzetno teško zamijeniti medicinsku sestru koja ima 20 godina radnog staža sa sestrom koja je tek završila medicinsku školu. A na birou svakako više nema medicinskih sestara i tehničara koje bi mogli zaposliti", naveo je Motika.

Nepriznavanje fakulteta zdravstvene njege i ostalih studijskih programa u okviru struke je jedan od problema koje je on istakao uz povećanje plata.

"Svakim odlaskom jednog kolege ostale kolege dodatno trpe pritisak i stres jer moraju da rade za dvoje, što je u zdravstvenoj ustanovi veliki problem s obzirom na broj pacijenata i težine oboljenja i problema sa kojima su došli na liječenje", dodao je on.

Napomenimo da smo upit o tome koliko je doktora napustilo njihovu instituciju u posljednjih pet godina poslali i banjalučkoj bolnici (UKC RS), Kliničkom univerzitetskom centru u Sarajevu te tuzlanskom UKC-u, ali odgovore do objavljivanja teksta nismo dobili.