Švedski šef diplomatije
43

Tobias Billström u posjeti Sarajevu: Zabrinuti smo zbog RS-a, prijetnje dolaze u nezgodnom trenutku

N. V.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Švedske Tobias Billström je u posjeti Bosni i Hercegovini gdje se sastao sa ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem, a očekuju ga i sastanci u Predsjedništvu. Održana je i konferencija za novinare o bilateralnim odnosima.

Prvo se obratio Konaković koji je govorio o dobrim odnosima dvije države te je istaknuo razgovor o saradnji u oblasti turizma istaknuvši kako očekuje da će postići određeni dogovor.

"Veliki broj Bosanaca i Hercegovaca živi u Švedskoj i to su ljudi koji često dolaze u BiH, a i našim građanima je zato Švedska zanimljiva destinacija", naveo je.

Ministri vanjskih poslova Švedske i BiH (Foto: I. L./Klix.ba)
Ministri vanjskih poslova Švedske i BiH (Foto: I. L./Klix.ba)

Billström je krenuo u posjetu nekoliko zemalja Zapadnog Balkana s obzirom na to da je Švedska preuzela predsjedavanje Vijećem EU, a prva destinacija na tom putovanju mu je Sarajevo.

U odnosu na švedsko predsjedavanje, Billström pojašnjava kako je njegov cilj prenijeti poruku da se EU nalazi u historijskom momentu i pred velikim izazovima te da je zbog toga više nego ikad potrebno da sve zemlje koje su usmjerene ka istom cilju, još bliže sarađuju.

Tobias Billström zabrinut zbog izjava iz RS-a (Foto: I. L./Klix.ba)
Tobias Billström zabrinut zbog izjava iz RS-a (Foto: I. L./Klix.ba)

"Nažalost uprkos pozitivnim signalima na državnom nivou njima protivriječe signali iz RS-a. EU je zabrinuta zbog nedavnih koraka o kriminalizaciji klevete te zabrane LGBT aktivistima da pristupe školama. Ako se to usvoji to će predstavljati korak unatrag u približavanju stavovima EU. Ponovljene prijetnje otcjepljenjem su neosnovane, neprihvatljive, doprinose nepovjerenju i tenzijama i to u trenutku krize u Evropi kada je zapravo ono što je potrebno - stabilnost i saradnja", naglasio je Billström.

Na pitanje Klix.ba da li je bilo razgovora o iznajmljvanju zatvorskih kapaciteta u BiH za švedske zatvorenike, o čemu je ranije bilo riječi, Konaković je kazao da su tu temu otvorili, ali da nisu detaljnije razgovarali.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

"BiH ima potencijal koji može ponuditi. Razumijemo zašto Švedska traži tu vrstu investicije. Nismo konkretnije razgovarali o tom pitanju, jesmo ga otvorili, i u narednim danima nakon razgovora na terenu ponudit ćemo neke interesantne opcije", rekao je Konaković.