Federalni nivo vlasti
327

Trojka prozvala SDA, DF i SBiH: Nakon što su raskrinkani, proglašavaju Ustavni sud FBiH političkim

V. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predstavnici SDP-a, Naše stranke i Naroda i pravde oglasili su se povodom odluka Ustavnog suda te su se osvrnuli na apelacije zvaničnika SDA, Stranke za BiH i DF-a.

Kako su naveli, sve navedene apelacije predstavnika stranaka u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Ustavni sud je odbacio. Odluku o posljednjoj apelaciji donio je jučer.

"U četiri apelacije koje su podnijeli zastupnici SDA, DF i SBiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Ustavnom sudu FBiH optuživali su nas za niz povreda Ustava i Poslovnika, od kojih su najviše odjeka imale optužbe za izbor sudije Ustavnog suda BiH. Iako je od početka bilo jasno da u našem djelovanju nema ničeg neustavnog, dio opozicije je uporno insistirao na apelacijama i na optužbama. Blokirali su rad Predstavničkog doma i bespotrebno opterećivali Ustavni sud BiH samo da bi pred izbore konstruisali narative o našoj navodnoj izdaji", naveli su.

Poručili su kako se nakon ovoga može reći je riječ o destruktivnoj opoziciji.

"Apelacije su im odbačene i sad osnovano možemo reći da se radi o destruktivnoj opoziciji koja je kreiranjem lažnih optužbi u blokadi držala cijeli Parlament i donošenje odluka važnih za funkcionisanje cijele Federacije BiH. Sada, nakon što su raskrinkani, oni Ustavni sud FBiH proglašavaju političkim i nastoje narušiti povjerenje građana u jednu od najvažnijih institucija našeg sistema. Poručujemo im, u radu Predstavničkog doma kao ni bilo kojeg drugog tijela zakonodavne i izvršne vlasti nećemo pokleknuti pred njihovim blokadama. Odluke sudova nećemo komentarisati makar one govorile i protiv našeg rada jer vjerujemo da je to jedan od glavnih uslova da pravosuđe održimo nezavisnim", ističu.

Na kraju, iz Trojke su istakli kako neće iznositi neosnovane optužbe.

"Nećemo iznositi neosnovane optužbe. No, ova je osnovana i jako je važno upozoriti javnost na to: Sabotirali su rad najvećeg zakonodavnog tijela u Federaciji, a sad negiraju odluke Ustavnog suda FBiH. To znači da djeluju antidržavno s ciljem da proizvedu strah kod predstavnika zakonodavne, izvršne i sudske vlasti. Namjera je da institucije ucjenama usmjere da djeluju u skladu s njihovim prohtjevima, a ne onako kako nalažu akti kojim je njihovo djelovanje propisano. Straha nemamo, ucjene odbacujemo, odgovornost za razliku od vas imamo i nastavljamo započeto - oslobađati državu koju su ucjenama i korupcijom zarobili", zaključili su.