"Smrt u Hagu"
318

Tromp: Nevjerovatno je da i dalje treba objašnjavati da su najveće žrtve bili Bošnjaci i Kosovari

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Drugog dana Mostarskog ljeta 2019. u Centru za kulturu promovisana je knjiga "Smrt u Hagu - Nezavršeno suđenje Slobodanu Miloševiću" Nevenke Tromp.

Tromp je kazala kako je haška pravda biti vrlo reducirana i ograničena, a razlog je "loša aritmetika u podjeli optužnica".

"Haška pravda je selektivna i simbolična, a obje ove riječi su negativne jer pravda treba biti apsolutna. Ipak, simbolika znači da poslije rada tribunala treba da bude jasno koje grupe su bile najveće žrtve, a u ratovima u bivšoj Jugoslaviji su to bili Bošnjaci i Kosovari. Nevjerovatno je da je taj simbolični dio istine još uvijek takav da treba objašnjavati ko su bile najveće žrtve, a da je Srbija isposlovala Kosovski tribunal gdje se sudi samo Kosovarima", kazala je Tromp.

Jedan od gostiju haški tužitelj Geoffrey Nice kazao je kako pravda na Balkanu vjerovatno nije zadovoljena.

"Pojedinačni slučajevi koji su bili zadovoljavajuće vođeni i koji su doveli do nekog rješenja za neke žrtve, a žrtve su po mom viđenju na prvom mjestu bilo koje agende. U mnogim slučajevima se nije sudilo uopće, a ima slučajeva u kojima se sudilo, a u koje se miješalo od strane međunarodnih snaga. Tako da cijela priča nije isplivala na površinu. Tako da je odgovor na to pitanje, u određenoj mjeri da, a u određenoj mjeri ne", kazao je Nice.

Osim Tromp i Nicea govorila je i advokatica Vasvija Vidović.