F-35 za Tursku?
43

Turska i SAD navodno blizu rješenja za najveći problem u odnosima: Šta će se desiti sa S-400?

F. H.
Dostavljanje S-400 u Tursku (Foto: EPA-EFE)
Dostavljanje S-400 u Tursku (Foto: EPA-EFE)
Tokom ljeta Sjedinjene Američke Države podnijele su detaljan prijedlog za rješenje pitanja turske nabave ruskog protuzračnog odbrambenog sistem S-400, što bi toj zemlji formalno omogućilo da zadrži rakete na svom teritoriju, ali bi njihovu kontrolu u biti prenijelo na SAD.

Informaciju o ovim aktivnostima objavio je grčki portal Kathimerini.

U sklopu rasprava, za koje se čini da su u naprednijoj fazi nego što se dosad znalo, viši američki dužnosnici iznijeli su prijedlog za prebacivanje ruskih sistema sektor baze Incirlik, na jugu Turske, pod kontrolom SAD-a. Na taj bi način Turska izbjegla zaokret, koji bi iz njene perspektive bio jednak međunarodnoj sramoti, a pritom ne bi prekršila uvjete ili bilo koju obvezujuću klauzulu u ugovoru s Rusijom.

Unatoč složenosti pitanja, čini se da obje strane sada žele da se relevantni razgovori uspješno završe, jer bi to riješilo veliki problem za Washington i NATO i omogućilo Ankari da se vrati programu borbenih zrakoplova F-35.

Kako je za Kathimerini potvrdio Michael Rubin, viši saradnik na American Enterprise Instituteu i bivši dužnosnik Pentagona, dužnosnici Bijele kuće i Pentagona predstavili su prijedlog na vrlo visokim razinama u julu.

“Moji izvori u regiji kažu da su tokom njihova posjeta Turskoj od 1. do 2. jula 2024. Celeste Wallander, pomoćnica ministra odbrane za međunarodna sigurnosna pitanja, i Michael Carpenter, posebni savjetnik predsjednika i viši direktor za Evropu u SAD-u. Vijeće za nacionalnu sigurnost nedavno je raspravljalo o oživljavanju ugovora o F-35 sa svojim turskim kolegama. U zamjenu za ponovni ulazak u program F-35, tražili su od Turske da preda S-400 Sjedinjenim Državama ili da ih prebaci u sektor pod kontrolom SAD-a u bazi Incirlik”, rekao je Rubin.

Dan nakon posjeta, ambasada SAD-a u Ankari izvijestilo je da su Wallander i Carpenter razgovarali s turskim dužnosnicima o razvoju "dodatnih područja za povećanje partnerstva i ciljevima povećanja dugotrajnih obrambenih veza".

Na pitanje Kathimerinija o tačnom stanju pregovora između dviju strana, glasnogovornik Pentagona Javan Rasnake rekao je da “od 2019. Turskoj prenosimo naše stajalište o njezinoj nabavi sistema S-400 i posljedicama za to, koje su sadržane u zakonodavstvu. Nije bilo promjena u stajalištu ili zakonodavstvu SAD-a o ovoj temi".

U stvarnosti, međutim, podnošenje ovog plana za prijenos sistema na ovu konkretnu lokaciju, zajedno sa zakonodavnim inicijativama koje su neuspješno pokrenute u Kongresu ovog ljeta, dokazuje da su napori za rješavanje problema S-400 u punom jeku, opcije koje se razmatraju su različite i moguće promjene u američkom stajalištu ili zakonodavstvu mogu biti neizbježne.

Komentirajući upravo ovu fazu intenzivnog procesa koji se odvija nekoliko mjeseci prije američkih izbora, Rubin kaže da je “najopasnije vrijeme u američkoj vanjskoj i odbrambenoj politici zalazak jedne administracije. Predsjednici se osjećaju neopterećeni odgovornošću. Mogu raditi što god žele, a da se više nikada ne moraju suočiti s biračima. Ambasadori i pomoćnici tajnika, u međuvremenu, žele se postaviti sa zlatnim padobranima u upravnim odborima ili energetskim i odbrambenim kompanijama. Bidenov tim se čini bezobzirnijim od većine. Ako postoji jedno pitanje oko kojeg bi trebao postojati konsenzus u Washingtonu i Bruxellesu, to je da je Erdoganova Turska sila nestabilnosti u cijeloj regiji".

Prema izvorima Kathimerinija, turski odgovor u ovoj fazi nije pozitivan, ali se očekuje nastavak rasprava ove sedmice na marginama Opće skupštine UN-a u New Yorku.

Kako Rubin dodaje, “njihovi turski kolege su to odbili i uzvratili da će ih samo držati u kutiji unutar Turske. Dogovor, međutim, nije mrtav, budući da će oživljavanje ugovora o F-35 biti na dnevnom redu za Sjedinjene Američkih Države i Tursku kada se čelnici i sigurnosni dužnosnici sastanu sljedeće sedmice na Generalnoj skupštini UN-a.”

Osjećaj u Washingtonu je da su SAD, unatoč ozbiljnim problemima koji i dalje potresaju njegove odnose s Turskom, voljne nastaviti s ukidanjem sankcija Zakona o suprotstavljanju američkim protivnicima kroz sankcije (CAATSA) i ponovnog uvođenja Ankare u F- 35 program nakon što se problem S-400 riješi.

Ništa što su rekli američki dužnosnici nije slučajno i vrijedno je pažljivo zabilježiti izjave dane otkako je problem s F-16 riješen, izjave koje metodično upućuju na zatvaranje ovog pitanja.