Sutra ročište
25

Tužilaštvo BiH će tražiti još dva mjeseca pritvora za Mehmedagića i Debevca, istraga se proširuje

S. Š.
Mehmedagić i Debevec prilikom privođenja u Tužilaštvo BiH (Foto: Klix.ba)
Mehmedagić i Debevec prilikom privođenja u Tužilaštvo BiH (Foto: Klix.ba)
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tražit će od Suda Bosne i Hercegovine produženje pritvora suspendovanom predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu i bivšem direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću, koji se trenutno nalaze u pritvoru zbog osnova sumnje da su počinili više krivičnih djela.
Kako je za Klix.ba potvrđeno iz Tužilaštva BiH, istraga u ovom predmetu je proširena, ali upravo iz razloga što je istraga u toku u ovom trenutku, ne može se govoriti o detaljima.

"Tužilaštvo BiH uputilo je prema Sudu BiH, prijedlog za produženje pritvora za osumnjičene, za još 60 dana. Na ročištu povodom prijedloga za pritvor bit će saopćeno više informacija o razlozima za proširenje istrage, kao i razlozima za produženje mjere pritvora za osumnjičene", dodali su iz Tužilaštva BiH.

Podsjetit ćemo, Mehmedagić i Debevec uhapšeni su krajem decembra 2023. godine i osumnjičeni su za zloupotrebu službenog položaja i ilegalno prisluškivanje.

O ovom slučaju ranije se oglasio i glavni državni tužitelj Milanko Kajganić koji je kazao da do sada prikupljeni dokazi govore o tome da su počinjena krivična djela zloupotrebe službenog položaja, nezakonito prisluškivanje sudije Suda BiH i zaposlenika radnika Tužilaštva BiH prilikom provođenja istražnih radnji Tužilaštva BiH i Suda BiH.