Aktuelni direktori
11

Tužilaštvo KS predložilo zabranu obavljanja službene dužnosti Salamoviću i Sulejmanoviću

A. Ku.
Nijaz Salamović i Reuf Sulejmanović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Nijaz Salamović i Reuf Sulejmanović (Foto: I. Š./Klix.ba)
Postupajuća tužiteljica Tužilaštva KS predložila je Kantonalnom sudu u Sarajevu zabranu obavljanja službene dužnosti osumnjičenima Nijazu Salamoviću i Reufu Sulejmanoviću.
Tužilaštvo KS procijenilo je da se predloženom mjerom zabrane obavljanja trenutnih poslova direktora KJKP RAD i v.d. izvršnog direktora u JP Željeznice FBiH kao i onemogućavanjem osumnjičenima da budu imenovani na funkciju u drugom javnom preduzeću ili organu uprave, u potpunosti može postići svrha zaštite javnog interesa odnosno interesa društva kao i nesmetano okončanje istrage.

Podsjetimo, Direktor KJKP Rad Nijaz Salamović i bivši predsjednik Nadzornog odbora tog preduzeća Reuf Sulejmanović uhapšeni su i predati u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo.

U ovom predmetu je pod istragom još šest osoba, među kojima je i bivša direktorica KJKP Rad i članovi Nadzornog odbora u ovom komunalnom preduzeću.

Oni se sumnjiče da su u protekle tri godine nezakonito imenovali Salamovića prvo za izvršnog direktora, a potom i za direktora preduzeća, iako nije ispunjavao uvjete za ove pozicije.