Ispitali Helezove navode
15

Tužilaštvo neće provoditi istragu o navodnim kampovima u RS-u, oglasila se i ambasada Rusije

B. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. donijelo je naredbu o neprovođenju istrage, nakon što je sa partnerskim agencijama ispitalo navode ministra odbrane BiH Zukana Heleza o kampovima u entitetu Republika Srpska u kojima Rusi navodno vrše obuke za terorističke napade.

"Tužilaštvo BiH sa partnerskim agencijama, ispitalo je navode ministra Heleza, te je nakon provjera 6. maja donesena naredba o neprovođenju istrage, jer nisu pronađeni dokazi koji bi ukazivali na postojanje osnova sumnje da je počinjeno neko od krivičnih djela propisano Krivičnim zakonom BiH", naveli su iz Tužlaštva BiH.

Iz te institucije su dodali da nema podataka o obukama za terorstičke napade u Moldaviji, te da bi o tome svoju riječ trebale da daju nadležne institucije iz oblasti bezbjednosti.

Ministar sigurnosti Nenad Nešić izrazio je jučer uvjerenje da bi, da postoje bilo kakvi kampovi u BiH, pa i u RS-u, takve informacije mnogo ranije imale policijske i obavještajne agencije SAD, kao najmoćnije sile, a ne bi se o tome čitalo po moldavskim medijima.

Povodom saopćenja Ambasade SAD u BiH da su zabrinjavajući izvještaji iz Moldavije o postojanju kampova u RS-u u kojima Rusi obučavaju mlade za izazivanje nereda, Nešić je ponovio da sigurnosne agencije u BiH ne raspolažu podacima da bilo gdje u BiH, pa ni u RS-u, postoje kampovi u kojima su navodno obučavana lica iz Moldavije.

O svemu se oglasila i ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini.

"Akcije Zapada u ovoj sferi je karakterizirao Predjednik Ruske Federacije Vladimir Putin u razgovoru s Predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Kazanju „na marginama“ samita BRICS. Ruski lider je naglasio da se radi o demonizaciji Rusije i nazvao tvrdnje o navodnim pokušajima Moskve da organizuje narede u pojedinim zapadnim glavnim gradovima kao potpunu glupost", poručuju iz ruske ambasade.

Dodaju kako se radi o "propagandnoj salvi Zapada" koja ima nekoliko ciljeva.

"Podržati režim u Kišinjevu, pokušati pronaći 'alibi' za potpuni debakl na referendumu, čiji su rezultati morali biti na brzinu falsifikovani kako bi se 'dokazala odanost moldavskog naroda evropskom izboru'. Još jednom baciti sjenu na Republiku Srpsku, stvoriti razlog za nove nezakonite sankcije njenom rukovodstvu. Koristeći 'konkretne činjenice' ilustrovati navodnu hitnu potrebu za uvođenjem viznog režima za građane Ruske Federacije. Indirektno optužiti za neaktivnost rukovodstvo EU operacije "Althea", koje navodno nemarno pristupa ispunjavanju svog mandata", ističu iz Ruske ambasade.

Podsjećaju kako je prije nekoliko mjeseci upravo EUFOR demantovao navode o ruskim kampivma.

"Pozadina je jasna – pokazati da EU nije u stanju da kontroliše situaciju, zato je potrebno vratiti mandat NATO-u. Skrenite pažnju da se to radi upravo uoči razmatranja u Vijeću sigurnosti UN-a početkom novembra pitanja produženja mandata misije Althea", ističu iz ambasade Rusije.

Na kraju su komentarisali i "miješanje u unutrašnje poslove BiH".

"Još jednom izjavljujemo da se Ruska Federacija ne miješa u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine – za razliku od Amerikanaca koji pokušavaju kontrolisati političke procese i političke djelatnike bukvalno na svim nivoima. Polazimo od toga da će planirani sastanak predstavnika relevantnih struktura Republike Srpske i Bosne i Hercegovine konačno zatvoriti ovu temu. Pozivamo nadležne organe Bosne i Hercegovine, pojedine političare i medije da pokazuju odgovoran pristup te da se ne upliću u antiruske insinuacije Zapada", zaključuju iz ambasade Rusije u BiH.