Odluka VSTV-a
70

Tužiteljici iz Sarajeva potvrđena sankcija smanjenje plate zbog nemara

I. Sa.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) potvrdilo je drugostepenu odluku kojom je Aidi Topalović, tužiteljici Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, izrečena sankcija smanjenje plate za 30 posto na period od pola godine.

To je utvrđeno zbog prekršaja "nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti", a koji se odnosi na slučaj uznemiravanja i prijetnji ženskoj osobi koja je kasnije ubijena.

Vijeće je odbilo žalbu Topalović kao neosnovanu i potvrdilo odluku Drugostepene disciplinske komisije.

U odluci se navodi da Vijeće smatra da je izrečena disciplinska mjera adekvatna i primjerena prirodi i težini počinjenog disciplinskog prekršaja, njegovim posljedicama, okolnostima izvršenja i utvrđenom stepenu disciplinske odgovornosti Topalović. Također smatra da će se istom ostvariti svrha i ciljevi disciplinskog sankcionisanja, piše Detektor.ba.

Prvostepena disciplinska komisija je u aprilu ove godine proglasila Topalović odgovornom da je, postupajući kao tužiteljica u svojstvu zamjenice glavne kantonalne tužiteljice po formiranju i zaduživanju predmeta od 23. oktobra 2020. o izvršenom krivičnom djelu ugrožavanje sigurnosti protiv H.E., 4. novembra 2020. donijela naredbu o neprovođenju istrage protiv prijavljenog, konstatovala u CMS-u da je predmet “završen“, ne preduzimajući nijednu službenu radnju s ciljem provjere navoda iz podnesenog izvještaja policije.

U odluci se navodi da je Topalović propustila ključnu radnju – saslušanje oštećene, a zatim i druge radnje dokazivanja, te po prijemu novih izvještaja i operativnih materijala i dalje svjesno nije postupala i preduzimala nijednu službenu radnju s ciljem provjera novih navoda.

Oštećena K.J. je, navodi se u odluci Prvostepene disciplinske komisije, 5. decembra 2020. bila upucana hicima iz vatrenog oružja od strane prijavljenog H.E., nakon čega je 14. decembra preminula, a H.E. pravosnažnom presudom proglašen krivim za ubistvo.

Prvostepena disciplinska komisija je tada izrekla sankciju smanjenje plate za 30 posto na period od šest mjeseci, što je Drugostepena disciplinska komisija potvrdila 25. juna ove godine.

Konačna odluka VSTV-a, kao i odluke Prvostepene i Drugostepene disciplinske komisije, objavljena je u anonimiziranom obliku, ali na osnovu broja disciplinskog predmeta i činjeničnog opisa, Detektor može potvrditi da je riječ o odluci koja se odnosi na Topalović.