Nesvakidašnje ponašanje
56

Tuzlak bez položenog vozačkog ima 21.843 KM prekršaja, policajce prijavio jer su mu oduzeli BMW X5

A. K.
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: A. K./Klix.ba)
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: A. K./Klix.ba)
Policijski službenici u Tuzli su oduzeli automobil BMW X5, koji pripada muškarcu inicijala S. A. Riječ je o osobi koja nema položen vozački ispit, a na njegovo ime se vode saobraćajni prekršaji u iznosu od čak 21.843 KM.

Naime, kako su naveli iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova TK, 17. jula ove godine, njihovi službenici su zaustavili i kontrolisali putničko motorno vozilo BMW X5 kojim je upravljao S. A. iz Tuzle.

"Tom prilikom je navedeno vozilo oduzeto u skladu sa važećim zakonskim propisima. Istoga dana, S. A. je lično pristupio u prostorije Jedinice za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a TK i prijavio policijske službenike koji su oduzeli navedeno vozilo, smatrajući da nisu postupili u skladu sa svojim ovlaštenjima", kažu iz kantonalne policije.

Na osnovu ove žalbe, Jedinica za profesionalne standarde je pokrenula interni postupak s ciljem utvrđivanja stvarnog činjeničnog stanja.

Kako je utvrđeno, navedeno vozilo je kontrolisano u okviru planskih aktivnosti Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona usmjerenih na kontrolu i sankcionisanje vozača koji upravljaju neregistrovanim motornim vozilom, bez položenog vozačkog ispita i drugo.

"Prilikom kontrole, izvršenim provjerama kroz službene evidencije utvrđeno je da S. A. iz Tuzle upravlja vozilom prije sticanja prava na upravljanje, da se na vozilu nalaze nepripadajuće registarske oznake, a da je važnost registracije za vozilo "BMW X5" istekla u aprilu 2024.godine, kao i da se S. A. vodi u registru novčanih kazni zbog evidentiranog duga po osnovu izrečenih prekršajnih sankcija u iznosu od 21.843,30 KM", pojasnili su iz kantonalne policije.

O svemu  je upoznat dežurni sudija Općinskog suda u Tuzli koji je naložio da se vozilo BMW X5 kojim je upravljao S. A. privremeno oduzme te da se protiv istog podnese zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudu.