Zimi je najteže
4

Tuzlanski kanton dobija registar zagađivača zraka, građani će znati ko im nanosi najveću štetu

A. K.
Tuzla u periodu prekomjernog zagađenja zraka (Foto: A. K./Klix.ba)
Tuzla u periodu prekomjernog zagađenja zraka (Foto: A. K./Klix.ba)
Tuzlanski kanton je regija koja u svom okviru ima najviše gradova sa neslavnom titulom najzagađenijih u Bosni i Hercegovini. Posebno se ističu Tuzla, Lukavac i Živinice, a nadležni sa kantonalnog nivoa krenuli su u kreiranje registra zagađujućih materija, kao i onih koji ih emituju u zrak.

Naime, ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Anela Ajšić potpisala je ugovor sa kompanijom nLogic d.o.o. Sarajevo, najbolje ocijenjenim ponuđačem za izradu registra emisija zagađujućih materija u zrak za 2023. godinu.

Vrijednost ugovora iznosi 29.132 KM, a sredstva za ovu nabavku obezbijeđena su iz namjenskih sredstava zaštite okolice Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK i Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

"U registar emisija upisuju se podaci o izvorima emisija u zrak, njihovim pravnim licima i zagađujućim materijama koje izvori ispuštaju u zrak. Izrada registra trebala bi uslijediti u roku od šest mjeseci, a odnosit će se na zagađujuće materije zraka poput sumpor-dioksida, nitro-oksida, ugljen-dioksida, ugljen-monoksid, amonijak, nitro-oksid, metan, nemetanske ugljenvodonike, benzen i PM10", naveli su iz Vlade Tuzlanskog kantona.

Tuzla, Lukavac i Živinice gradovi su u Tuzlanskom kantonu koji nose neslavne titule najzagađenijih u toj regiji, ali i u ostatku Bosne i Hercegovine. Osim privatne industrije, najveće emisije zagađujućih čestica stvaraju još i Termoelektrana Tuzla, kao i individualna stambena ložišta.

Lokalne zajednice individualno su dosad realizirali brojne projekte u cilju smanjenja zagađenja zraka, međutim krajnji rezultati su i dalje minorni. Zajedničkom sistemskom rješenju do danas se nije pristupilo, zbog čega se pred građanima nalazi još jedna, prilično zagađena zima.

Prekomjerno zagađenje zraka, pored pluća, između ostalog utječe na kardiovaksularni sistem, što u problemima sa srcem može dovesti i do pojave ishemijskih udara u mozgu kod osoba s hipertenzijom, starije su životne dobi ili imaju pad imuniteta.

U uslovima zagađenja zraka dolazi i do povećanja pacijenata sa reproduktivnim problemima, zatim oboljelih od dijabetesa, bolesti endokrinog sistema, pa čak i depresije.