Nova afera
39

Tuzlanski ministar o krivičnoj prijavi: Podnositeljica pokušava prikriti svoje zloupotrebe koje je počinila

A. K.
Damir Gazdić
Damir Gazdić
Nakon informacije da je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona formiralo predmet u kojem se vrši provjera rada Ministarstva za kulturu, sport i mlade TK, a posebno zakonitost isplate 47 hiljada KM Kantonalnom sportskom savezu, svoju stranu priče iznio je i resorni ministar Damir Gazdić.
Kako je Klix.ba ranije objavio, uposlenica Ministarstva za kulturu, sport i mlade TK uputila je krivičnu prijavu, između ostalog zbog navodne nezakonite isplate 47 hiljada KM Sportskom savezu TK.

Na osnovu njene prijave Tužilaštvo TK formiralo je predmet te izdalo nalog kantonalnom MUP-u za izvršavanje provjera. Osim ranije ministrice za kulturu, sport i mlade TK krivična prijava je usmjerena i protiv aktuelnog ministra Damira Gazdića.

Gazdić je na današnjoj konferenciji za medije, koju Vlada TK organizira svakoga utorka nakon redovne sjednice, iznio svoju stranu priče. Između ostalog je kazao da su mu podnošenjem navedene krivične prijave ugroženi čast i obraz.

"Sportski savez TK se finansira iz budžeta TK i na isti način su sredstva 2023. dodijeljena, kao i 2022. te svih prethodnih godina. Imajući u vidu činjenicu i sve navedene nepravilnosti u radu, ja sam nakon imenovanja na poziciju ministra tražio te analizirajući odluke koje su donesene u oblasti sporta iz 2021. i 2022. godine, a kako bih se pripremio za donošenje odluke u 20223. godini, utvrdio niz nepravilnosti. Njih sam u 2023. godini ispravio", kazao je Gazdić.

On ističe da su zloupotrebe uočene i od, kako kaže, kolegice, koja je bila na poziciji pomoćnika za sport. Pojašnjenja radi, riječ je o osobi koja je i podnijela krivičnu prijavu, a Gazdić navodi da je ona učestvovala u kreiranju odluke i usmjeravanju sredstava na određene pozicije i kodove, koje se kasnije referišu na javne pozive.

"Također, smatram da je pokretanje tužbe i krivične prijave protiv mene i bivše, odnosno prethodne ministrice u najmanju ruku smiješno. Smatram da je to prikrivanje svojih ličnih nepravilnosti u radu koje sam ja uočio prilikom svih tih odluka. Naime, indikativna je odluka da je gospođa, dok je bila na mjestu pomoćnika ministra za sport i koja je direktno učestvovala u kreiranju odluke na osnovu koje se vrši raspodjela sredstava u oblasti sporta po javim pozivima. Također, majući u vidu činjencu da je ista bila i predsjednik komisije za dodjelu sredstava po javom pozivu, koji je objavljen u 2021. i 2022. godini te da su na istom javnom pozivu dodijeljena značajna sredstva kada je u pitanju funkcioniranje Javnog preduzeća SKPC Mejdan na čijem se čelu nalazio njen suprug", tvrdi Gazdić.

On ističe da je u tom kontekstu ona imala moralnu obavezu traženja izuzeće iz učešća o odlučivanju i dodjeli sredstava.

"Bitno je napomenuti da su sredstava u 2021. godini SKPC Mejdan dodijeljena u iznosu od 210.000 KM, a tada je direktor bio njen suprug. Po infrastrukturnim projektima u 2022., odnosno po javnom pozivu je bio dodijeljen iznos od 110.000 KM. Smatram da je ova vrsta zloupotreba svakako skretanje pažnje za nepravilnosti u radu i funkcionisanje gospođe koja je do prošle godine bila na mjestu pomoćnika ministra za sport", navodi Gazdić.

Kao resorni ministar i akademski građanin, resorni ministar je najavio podnošenje krivične prijave za klevetu i lažno prijavljivanje.