Među najgorima u EU
30

U Austriji se obilježava Dan jednakih penzija: Problem velikih razlika između muškaraca i žena

N. V.
Danas se širom Austrije obilježava Dan jednakih penzija odnosno Equal Pension Day. To je dan kada godišnje penzije muškaraca dostignu penzije žena.

Žene u Austriji u prosjeku dobijaju 825 eura manju penziju od muškaraca što odgovara razlici od 41,86 posto. Novo istraživanje je pokazalo da veće razlike u penzijama između muškaraca i žena od Austrije imaju još samo tri zemlje Evropske unije: Luksemburg, Nizozemska i Malta.

Da bi se odredilo na koji će datum biti obilježen Dan jednakih penzija, upoređuju se iznosi širom Austrije, ali i na nivou pokrajina gdje su razlike značajne.

U odnosu na prošlu godinu zabilježen je napredak od jednog dana, ali budući da je ova godina prestupna, penzije su zapravo ostale podjednako niske.

Žene u Beču primaju najvišu penziju u Austriji s prosječno 1.327 eura mjesečno, što je u prosjeku 32,6 posto manje od muškaraca. Bečki "Dan jednakih penzija" pada na 2. septembar 2020. godine.

"Žene rade, a posao im je samo djelimično plaćen. Razlika u zaradama se nastavlja i u starosti. Za vrijeme krize izazvane koronavirusom postalo je jasno da su žene dvostruko opterećene, rade od kuće i brinu o djeci što ih jače pogađa nego muškarce. Naš cilj je jasan – ista zarada za isti posao", izjavila je članica bečke gradske vlasti za pitanja žena, Kathrin Gaal.