Saradnja FBiH i RS-a
503

U centru Sarajeva održana vježba spašavanja s visine u slučaju zemljotresa

Dž. L.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Povodom Međunarodnog dana Civilne zaštite i Dana zaštite i spašavanja civilne zaštite BiH danas su na platou Parlamentarne skupštine BiH pripadnici civilne zaštite iz Federacije BiH i RS-a održali zajedničku metodsko-pokaznu vježbu spašavanja s visina u slučaju zemljotresa.

Vježba je dio prigodnog programa u organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH. Pored timova civilne zaštite iz FBiH i RS-a, u vježbi su učestvovali i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Hitna pomoć te Profesionalna vatrogasna jedinica KS.

U sklopu ceremonije dodijeljene su zahvalnice i pohvale zaslužnim građanima, pojedincima i organizacijama u sistemu zaštite i spašavanja, a prisutnima se obratio ministar sigurnosti Fahrudin Radončić.

"Zbog ubrzanog načina života priroda nas vrlo često podsjeti da živimo u stalnoj opasnosti od različitih vrsta nesreća i katastrofa koje u jednom trenutku mogu promijeniti naše živote i živote zajednice. Smanjiti posljedice nesreća i katastrofa, između ostalog, znači voditi stalnu brigu o njihovoj prevenciji, odnosno spremnosti na brz odgovor. Bili smo svjedoci neukrotivosti prirode i nedavnih nesreća koje su imale karakter katastrofe te koliko je tada bilo važno pomoći ljudima i spasiti materijalna dobra", kazao je Radončić.

Naglašavajući glavnu temu Generalne skupštine Međunarodne organizacije civilne zaštite za ovu godinu, a to je vitalni značaj građana u zaštiti, spašavanju i pružanju prve pomoći, Radončić je kazao kako u svakom domu mora biti osoba sposobna pružiti prvu pomoć prije dolaska Hitne pomoći.

"Važnost ove teme je velika i stoga je važno podržati obučavanje i opremanje građana da mogu pomoći sebi i drugima u slučaju nesreća. Moramo podizati svijest uz korištenje moderne tehnologije kako bi svaki dom imao osobu obučenu za pružanje pomoći", kazao je Radončić.

Ministar sigurnosti podsjetio je da ne smijemo zaboraviti na pripadnike civilne zaštite i drugih službi koji su dali svoje živote za druge građane. Po završetu Radončićevog obraćanja uslijedila je dodjela nagrada, zahvalnica i pohvala.

Orden "Viteza" Međunarodnog reda civilne zaštite dodijeljen je Predragu Ristoviću. Potom su ordeni "Viteza" Međunarodnog reda civilne odbrane uručeni Eugenu Ćubeli i Mustafi Kadribegoviću.

Ministarstvo sigurnosti BiH dodijelilo je zahvalnice pojedincima, kolektivima i stranim državljanima u BiH, vladinim i nevladinim organizacijama za doprinos u zaštiti i spašavanju. Ove godine imamo osam dobitnika ovih zahvalnica, a to su Ambasada Češke u BiH, sportski i naučnoistraživački klub Atom iz Zavidovića, spasilačka služba Wolf iz Foče, Federalni hidrometeorološki zavod, projekt menadžer Sveto Đurđević, Fondacija Cure, Dobrovoljno vatrogasno društvo Gornji Rahić iz Brčkog i Aida Hadžić-Hurem iz UNDP-a.

Pohvale za doprinose u oblasti zaštite i spašavanja dodijeljene su i Milanu Novitoviću, Muharemu Ćupini, Stevi Perišiću, Enesu Memiću, Jadranki Jurić, Draganu Jeliću, Hajrduinu Đonliću, Elvedinu Osmanbašiću, Ševali Korajčević te Almiru Beridanu.