Razgovori o vlasti
115

U Doboj na sastanak stigli SNSD-ovci i lideri Osmorke

D. Be.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
U Doboju će biti održan sastanak SNSD-a i lidera Osmorke, a u hotel gdje je susret zakazan već su stigli glavni akteri.

U Doboj su došli visokorangirani SNSD-ovci - Milorad Dodik, Željka Cvijanović, Zoran Tegeltija, Obren Petrović, Sanja Vulić i Boris Jerinić.

Sa strane Osmorke, za sada, tu su Nermin Nikšić (SDP), Elmedin Konaković (NiP), Nermin Ogrešević (NES) i Semir Efendić (SBiH).

Kakav je epilog sastanka, te da li će biti zaustavljen proces formiranja vlasti ukoliko Milorad Dodik ne promijeni retoriku, što su tražili Ogrešević i Efendić, bit će poznato nakon ovog susreta.

Nikšić je sinoć kazao da će se sa SNSD-om i HDZ-om obaviti dodatne konsultacije.

"Prije nastavka i davanja kandidata trebamo s potpisnicima sporazuma obaviti razgovor u cilju popravljanja ambijenta i realizacije sporazuma. Sastanke ćemo organizovati u najkraćem mogućem roku kako bismo ispoštovali rokove", rekao je Nikšić.

Ipak, i pored svih problema, Nikšić je poručio kako dogovor nije upitan.

Oni bi trebali razgovarati o procesu formiranja vlasti, odnosno o imenima budućih ministara. Među sagovornicima bi se mogle povući i teške teme, poput obilježavanja neustavnog Dana RS-a u Istočnom Sarajevu, Zakona o nepokretnoj imovini RS-a itd.

Podsjetimo da je Osmorka jučer održala maratonski sastanak u Zenici, a nakon razgovora je istaknuto da je koalicija stabilna, ali da svaka politička partija ima pravo na zadržavanje svog statusa.