Usporen rast
89

U FBiH se oporavilo još sedam osoba: Razdvojenost i distanca su izraz zajedništva, brige i ljubavi

D. Be.
Foto: FENA
Foto: FENA
U posljednja 24 sata u Federaciji BiH je testirano 480 osoba, a prisutvo koronavirusa je potvrđeno kod 36 osoba. Također je registrovano sedam osoba koje su se oporavile.

U ovom bh. entitetu od početka pandemije urađeno je ukupno 5.800 testiranja, a na koronavirus je do danas bila pozitivna 561 osoba. Od tog broja 36 osoba se oporavilo.

Po kantonima broj potvrđenih slučajeva izgleda ovako: U Hercegovačko-neretvanskom – 193, Tuzlanskom kantonu – 81, Zapadno-hercegovačkom -68, Kantonu Sarajevo – 62, Zeničko-dobojskom – 49, Unsko-sanskom – 49, Srednjobosanskom – 26, Kantonu 10 – 22, BPK - 8 i Posavskom – 3.

Do danas su hospitalizirana 72 pacijenta, a devet je na respiratoru. Peršić je rekao da su do sada u FBiH zabilježena 22 smrtna slučaja, po 11 muškaraca i žena, te dodao da je kod 14 prosjek godina bio nešto veći od 65 godina.

"Imamo sedam novih oporavljenih pacijenata. Ukupno 36 osoba u FBiH se oporavilo do danas. Očekujemo narednih dana jos više oporavljenih osoba, jer imamo prve negativne rezultate retestiranja kod određenog broja pacijenata“, rekao je stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva Zlatan Peršić.

On je ponovio preporuke Federalnog štaba civilne zaštite o važnosti mjera socijalne distance.

"Socijalna distanca i rad epidemiologa na terenu su rezultat da i dalje imamo usporeni rast broja oboljelih, ali to nas ne smije zavarati. Neminovan je daljnji broj novozaraženih. Samo mjera socijalne distance može dovesti do toga da i dalje imamo usporeni rast. Ponovo apelujemo na sve građane da se pridržavaju svih mjera, da se ne okupljaju ni vani ni u kućama i stanovima“, izjavio je Peršić te zaključio obraćanje javnosti sljedećim riječima:

"Razdvojenot i fizička distanca su izraz zajedništva, brige i ljubavi jednih prema drugima.“