Brojne zvanice
0

U Goraždu obilježen Dan policije: "Možemo odgovoriti svim zadacima u borbi protiv kriminala"

E. A.
Postrojavanjem policije na Mostu Alije Izetbegovića u Goraždu te polaganjem cvijeća na spomen obilježje poginulim pripadnicima policije i ubijenoj djeci Goražda obilježen je 15. juli Dan policije MUP-a BPK Goražde.

Brojni zvaničnici prisustvovali su svečanoj akademiji u Centru za kulturu gdje je ukazano na značajnu ulogu policijskih struktura tokom agresije na BiH, ali i značaj jačanja jedinica policije U materijalno-tehničkom i kadrovskom smislu.

Damir Bogunić, komesar policije BPK Goražde kaže da se u protekle dvije godine uradilo najviše na opremanju policije od uspostave MUP-a.

"Mi se mormo fokusirati na djelotvoran rad u svim segmentima, poznato je da se nalazimo na jednom od najvažnijih geostrateških položaju u BIH, na tromeđi i da ovdje moramo ulagati u opremanje policije. Dolaskom na ovu dužnost dobili smo punu podršku od federalnog premijera Nermina Nikšića i početkom iduće godine dobit ćemo i dva nova transportera koja će nam puno pomoći u radu. MUP-u USK se zahvaljujemo za donirano vozilo, tako da ćemo sa ukupno oko 20 novih vozila moći još bolje raditi", kazao je Bogunić.

Kao jedan od najznačajnijih momenata istakao je da Uprava policije nema bilo kakve političke pritiske što je, kako kaže, možda i jedinstven primjer u državi da se politika "ne petlja" u rad policije.

Efikasni u radu

"Možemo odgovoriti svim zadacima u borbi protiv kriminala, prošle godine skoro za 100 posto smo povećali zapljenu droge što je veliko za naš kanton, sa novim policijskim službenicima očekujemo još bolje rezultate", kazao je Bogunić.

Nusret Hubjer ministar unutrašnjih poslova BPK Goražde obraćajući se na svečanoj akademiji posebnu zahvalnost uputio je policijskim službenicima za posvećenost očuvanju sigurnosti i reda u zajednici.

"Uložili smo značajna sredstva u opremu i redovnu obuku i stručno usavršavanje kako bi omogućili da obavljate svoj posao efikasnije i sigurnije. Nabavili smo nova vozila, audio i video opremu, dronove, ronilačku opremu, čamce za spašavanje. Posebno želim istaći da smo uspješno okončali prijem 21 policijskog službenika po načelu transparentnosti i zakonitosti i efikasnosti te da je u toku procedura za prijem 30 novih policijskih službenika. Oprema sama po sebi nije dovoljna bez vašeg profesionalizma i odgovornosti jer vaša uloga u zajednici je nezamjenjiva kao i obaveze prema građanima koje štitite", kazao je Hubjer.

Uručena priznanja

Čestitke povodom Dana policije uputili su i Edin Ćulov, premijer BPK Goražde i Ramo Isak, federalni ministar unutrašnjih poslova.

"Čast i zadovoljstvo mi je da se danas nalazim ovdje u viteškom Goraždu. Situacija u Goraždu se dosta popravila, dosta je sigurnije, u momentu kada su zveckali oružjem, kada su nam prijetili i kada je bilo pitanje da li će se nešto desiti, ja sam od naših komandanata specijalne jedinice dobio informaciju da momci koji dolaze iz policijskih snaga Goražda kod nas na obuku, ne dao Bog da se nešto desi, mogu da odgovore svim zadacima u Goraždu. Zar da mi to ne cijenimo. Dajte da zaboravimo više politike, već da cijenimo rad i ništa više. Meni kažu zašto stojiš uvijek iza ljudi? Pa stojim iza onih koji rade, nema institucija pred kojom ću ja kleknuti i reći povlačim se. Samo pred dragim Bogom klečim i ni pred kim. Kada su u pitanju ljudi koji rade u interesu države i kantona, FBiH, uvijek sam tu da dam podršku i iz tog razloga podrška danas prvo vašem komesaru, vašem ministru koji imaju ocjenu 10 plus za rad, i za sve policijske snage koje rade na prostoru BPK, to su časni, pošteni i kvalitetni profesionalci policajci, dobro obavljaju svoje zadatke i trebamo svi da im damo podršku", kazao je u svom obraćanju Ramo Isak, federalni ministar unutrašnjih poslova.

Njemu je danas uručena posebna zahvalnica, reljefni grb kantona, za nesebičnu podršku i saradnju, kao i Ministru MUP-a Kantona Sarajeva Admiru Katici i Unsko Sanskog kantona Adnanu Habibiju. Zahvalnice su uručene i komesaru Sarajevske policije Fatmiru Hajdareviću. Posebne pohvale dodijeljene su i državnoj službenici Nermi Omanović, policijskim službenicima Samiru Hadžimusiću i Saninu Kanliću te Komisiji za izbor koja je provela Javni konkurs za prijem policijskih službenika u činu "policajac" i "mlađi inspektor".