Značaj prevencije
0

U Goraždu omogućen skrining za rano otkrivanje karcinoma debelog crijeva i prostate

E. A.
Ministarstvo zdravstva BPK Goražde finansirat će dva nova projekta skrininga kojima se u ranoj fazi mogu detektirati maligna oboljenja, karcinom debelog crijeva i prostate, za što je izdvojeno blizu 29.000 KM.

Preventivnom metodom koja podrazumjeva analizu stolice na okutno krvarenje bit će obuhvaćeno oko 250 pacijenata životne dobi između 45 do i 75 godina starosti.

Iz Ministarstva zdravstva apeluju na građane da izvrše analizu kako bi eventualno otkrili simptome bolesti. Naime, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije broj oboljelih od raka debelog crijeva je u porastu, a samo u periodu od 2014. - do 2022. godine u BiH je učetverostručen. Šanse za izliječenje su mnogo veće ukoliko se bolest na vrijeme otkrije što će u BPK sada biti moguće.

Drugi program odnosi se na rano otkrivanje raka prostate koji će biti obuhvaćeni muškarci životne dobi 45 godina i više, a stopa izlječenja u ovom slučaju ide do čak 99 posto, ako se bolest na vrijeme otkrije.

Ministar zdravstva BPK Goražde Senad Čeljo tvrdi da je realizacijom ovih i drugih projekata skrininga u BPK Goražde napravljen značajan iskorak u smislu prevencije bolesti

"Uz prethodni skrining na HPV virus koji također nastavljamo, kao i ono što već godinama radi udruženje 'Biser', a riječ je o skriningu na karcinom dojke, mislim da su i oba nova projekta izuzetno značajna. To su ukupno četiri preventivna programa u čemu smo zaista otišli dosta dobro, u odnosu na prethodne godine gdje je prevencija bila vrlo malo zastupljena", smatra Čeljo.