Za sada bez saglasnosti
20

U internatu u Mjedenici borave i učenici koji nisu iz Sarajeva, roditelji pozvali vlast na razgovor

A. Ku.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Budućnost internata u Zavodu Mjedenica je za sada neizvjesna. Da li će vrata ovog internata biti otvorena za 11 učenika trebalo bi biti poznato do septembra, odnosno do početka nove školske godine.
Od 11 učenika koji borave u internatu bitno je naglasiti da je dvoje iz Kantona Sarajevo. Bez internata je nastavak njihovog obrazovanja skoro pa nemoguć.

Predsjednik Vijeća roditelja JU Zavod Mjedenica Edo Čelebić rekao je u razgovoru za Klix.ba da je odluka Ministarstva odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo (KS) da ne izda saglasnost za rad internata i radionica u Mjedenici opravdano uznemirila roditelje.

Naglašava da roditelji traže da se takva odluka poništi.

"Kao predsjednik Vijeća roditelja i član Školskog odbora JU Zavod Mjedenica, pozivam resornu ministricu Naidu Hota Muminović, premijera KS Nihada Uka, ministricu rada i socijalne politike Endu Pavić Pečenković, kao i ministra zdravstva Enisa Hasanovića, da posjete Zavod, održe sastanak sa predstavnicima roditelja i uposlenika, te da hitno krenemo zajedno u rješavanje svih problema koji opterećuju učenike u Mjedenici i njihove porodice", kaže Čelebić.

Za sada Vijeće roditelja ovog Zavoda ima samo obećanje premijera Uka da će tako i biti učinjeno.

Međutim, roditelji neće vjerovati u bilo šta što nije dokument ovjeren pečatom.

"U internatu Mjedenice trenutno je jedanaestoro djece od kojih je dvoje iz Kantona Sarajevo. Toj djeci internat treba i on ima svoju svrhu i opravdanost postojanja. Isto važi iza radionice. Mi kao roditelji spremni smo na sve oblike borbe u cilju očuvanja kapaciteta Zavoda i njegovog osnaživanja, kao i stvaranja kvalitetnijeg obrazovanja i podrške za našu djecu", ističe.

Dodaje da argumenti da Mjedenica nema riješeno pitanje osnivača nisu na mjestu.

"Skoro deceniju se kao roditelji zalažemo za rješenje tog pitanja, ali u tom periodu niti jedna Vlada KS nije smatrala za shodno da to riješi u korist učenika i porodica", zaključuje Čelebić.

Ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota Muminović kazala je za Klix.ba da su početkom prošle sedmice službenici Ministarstva održali sastanak sa direktoricom Zavoda Mjedenica te su je upoznali sa time da Ministarstvo intenzivno radi na izradi pravnog osnova koji će omogućiti organizaciju internata u Zavodu.

"Takav pravni osnov nikad nije postojao. Tom prilikom službenici su zatražili i dodatnu dokumentaciju i informacije o radu od direktorice. To je bilo u utorak prošle sedmice te je od direktorice zatraženo da određenu dokumentaciju o radu Zavoda dostavi naknadno, do utorka 13. augusta kada su se već na dva portala pojavio primjerak akta kojeg je ranije, dobio Zavod na temu rada internata i radionica i u čijim pisanju se iznose neistine da dolazi do obustave nastave u Zavodu Mjedenica", kaže Hota Muminović.