Pokrenuta inicijativa
54

U Mostaru će biti izgrađen prvi zajednički spomenik svim civilnim žrtvama rata

G. Š.
Nakon 25 godina od završetka rata u Mostaru je pokrenuta inicijativa za izgradnju zajedničkog spomen obilježja svim civilnim žrtvama rata u Mostaru, kojim bi Grad Mostar kao multietnička sredina odao počast i pijetet tim žrtvama.

O izgradnji zajedničkog spomenika koji će biti trajna opomena i podsjećanje, ali i simbol pomirenja, međusobnog poštovanja i razumijevanja građana u Mostaru, razgovaralo se u Gradskoj vijećnici Mostara, gdje je gradonačelnik Mostara Mario Kordić primio predstavnike Upravnog odbora Udruženja građana civilnih žrtava rata Mostar i predstavnike Misije OESS-a.

Sastanku je prisustvovao predsjednik Komisije gradskog vijeća za saradnju s vjerskim zajednicama i nevladinim udruženjima vijećnik Arman Zalihić, koji je kazao kako smatra da je ovaj projekat izuzetno značajan za sve građane Mostara.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Tom prilikom je zaključeno kako bi se izgradnjom prvog zajedničkog spomenika svim žrtvama proteklog rata počele pisati nove stranice historiji Grada Mostara i vraćanju zajedništva.

Gradonačelnik Kordić je tom prilikom kazao kako ni 25 godina od završetka rata Mostar nema takav spomenik te kako on podržava tu inicijativu i da je zajedno sa svim gradskom vijećnicima spreman i realizirati taj projekt i da bi Grad Mostar odao počast i pijetet svim civilnim žrtvama u proteklom ratu.

Predstavnici Misije OESS-a također su pozdravili ovu inicijativu te naglasili kako su spremni i finansijski podržati izgradnju spomenika kada se svi zainteresirani čimbenici usaglase oko svih detalja vezanih za njegovu izgradnju.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Adnin Hasic, predsjednik Udruženja porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992 i član Upravnog odbora Udruženja građana civilnih žrtava rata Mostar izrazio je punu podršku inicijativi za izgradnju jedinstvenog spomen obilježja civilnim žrtvama u Mostaru uz napomenu da je za ovaj projekt neophodna šira podrška kako porodica žrtava i udruženja koja njeguju kulturu sjećanja tako i političkih aktera u Gradu Mostaru.

Na sastanku je naglašeno kako Mostar zaslužuje jedan takav spomenik koji će biti trajna opomena i podsjećanje.

Iskazana je spremnost na suradnju te naglašena želja da svatko pruži svoj doprinos u realizaciji ovog projekta, a koji zasigurno može otvoriti neke nove stranice u Gradu, kada je u pitanju pomirenje, međusobno poštovanje i razumijevanje.

Dogovoreno je da će se uskoro održati novi sastanak u širem sastavu kako bi se što bolje obavile sve potrebite pripremne aktivnosti za ovaj važan i osjetljiv projekt.